Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V spomin na Deana Potterja

neustrašnega akrobata, gosta 5. festivala gorniškega filma, Društvo za gorsko kulturo in Mestni kino Domžale pripravljata filmski večer avantur Deana Potterja.

V sredo, 3. junija, bodo ob 20.30 v Mestnem kinu Domžale predvajali arhivski videokolaž Deanovega obiska v Sloveniji, kratki film o hoji po vrvi v Yosemitih Vrvohodec v mesečini ter filma Ko psi letijo in Leteti ali umreti o njegovi sli po letenju, ki ga je spremljala vse od drugega leta starosti.

Dean Potter je bil svojevrsten športni umetnik, svetovni rekorder in izumitelj novih slogov, preprosto prvi, ki je zmogel pogum in koncentracijo za nevarovano hojo po vrvi nad zevajočimi kanjoni, in legenda v svetu base jumpinga. S svojimi yosemitskimi "big wall" plezalskimi šprinti, ledenimi patagonskimi alpinističnimi avanturami, ekstremnimi gibi v balvanskih problemih in soliranjem ekstremno težkih smeri v velikih stenah z magnezij vrečko okoli pasu in base padalom na ramenih je postal ikona med najdrznejšimi. Skozi umetnost prostega plezanja in base skokov je bil Dean vse bliže človekovim sanjam o letenju, ki so se žal v sredini maja končale z nesrečnim skokom v Yosemitih.

Ekstremni športnik je bil leta 2011 gost 5. festivala gorniškega filma Domžale, na katerem je dih jemal s svojimi vragolijami v fotografiji, besedi in gibljivi sliki. Obširen intervju z Deanom je takrat naredil novinar Jure Gregorčič, v festivalskem arhivu hranimo tudi fotografije z Deanovega predavanja v Cankarjevem domu. Ob tej priložnosti bomo za uvod v filmski večer združili videoutrinke njegovega obiska v Sloveniji, predavanja in base skoka z Mojstrovke. Sledila bo projekcija treh filmov s Potterjem v glavni vlogi, ki so bili v preteklih letih predvajani na festivalu gorniškega filma.

Kratki film Vrvohodec v mesečini ameriškega režiserja Mikeyja Schaeferja zgolj v štirih minutah pričara nepozabno izkušnjo, ki bi se jo dalo raztegniti v neskončnost. Pravi užitek je spremljati Deana Potterja, ko z velikansko polno luno v ozadju premaguje napeto vrv v Cathedral Peaku v kalifornijskih Yosemitih.

Film Ko psi letijo, ki ga je režiral Dean Potter sam, govori o njem in njegovi želji, da bi skupaj s svojim psom Whisperjem skočil s padalom. Dean se je več desetletij ukvarjal z najnevarnejšimi aktivnostmi, kar jih pozna človeštvo. A ko v filmu razmišlja o letenju s svojim ljubljenim psom na hrbtu, se vseeno začne spraševati, če ravna prav, kar ga privede do poglobljenih razmišljanj o družini in njeni varnosti.

Že sam naslov filma Leteti ali umreti (Peter Mortimer, Nick Rosen) nosi za mnoge grozljivo in hkrati vznemirljivo sporočilo. Kralj velikih sten in izkušeni ekstremist Dean Potter je v njem predstavil svojo izjemno drzno športno inovacijo – free base. O ideji neustrašnega plezalca, ki težko smer prepleza brez varovanja, samo s padalom na hrbtu, so sanjali mnogi, a Dean je zbral pogum in pred filmsko kamero teorijo prikazal v praksi. Ko visoko v steni mišice popustijo ali se odlomi oprimek, sledi trenutek, ki odloča o življenju in smrti. Če pravočasno uspeš odpreti padalo, letiš, sicer padeš in umreš. James Bond je bil ob skokih Deana Potterja videti kot neizkušen začetnik.

...05.2015


gore-ljudje: Dean Potter 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti