Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpe vse bolj prometne

Večer, Slovenija: Raje kot z avtom s kolesom ali peš
Dnevnik - Primož Knez: Po alpskih dolinah s kolesom in peš

Pred šestim Dnevom Alpske konvencije so ministrstvo za okolje in prostor, Triglavski narodni park (TNP) in Planinska zveza Slovenije opozorili na občutljivost Alp in predstavili prizadevanja za trajnostni razvoj in prijazno oblikovanje prostora. Osrednji namen je opozoriti na občutljiv alpski prostor in potrebo po njegovem trajnostnem razvoju, predstaviti pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen način. Letošnji Dan Alpske konvencije bo potekal pod sloganom Po alpskih dolinah s kolesom in peš - iz Mojstrane v Krmo, Vrata in Radovno! Vodeni pohodi, kolesarjenje in spremljevalni program se bodo v Mojstrani odvijali ta konec tedna, začenši s petkovim posvetom o izzivu gorskih in obmejnih območij, ki se soočajo s staranjem in upadanjem prebivalstva na odmaknjenih območjih in koncentracijo v alpskih dolinah.
"V okviru šestega Dneva Alpske konvencije želimo poudariti vprašanje demografskega razvoja gorskih območij v Sloveniji in ukrepe za omilitev posledic, ki jih prinašajo podnebne, družbene in gospodarske spremembe, ter oblike trajnostnega razvoja turizma v gorskih območjih, ki temeljijo na naravnih, kulturnih in etnoloških danostih teh območij," je povedal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. Alpska konvencija v Sloveniji zajema območje 62 občin. Načela in usmeritve Alpske konvencije za trajnostni razvoj alpskega prostora temeljijo na razvojnih izzivih, s katerimi se tovrstna območja soočajo, je pojasnila predstavnica ministrstva za okolje in prostor Blanka Bartol. Kot je dodala, so ključna vprašanja ohranjanja prebivalstva, dostopnosti do storitev javnega pomena, zaposlitve pa tudi suburbanizacija. Podobni izzivi veljajo tudi za druga gorata in hribovita območja. Zato Dan Alpske konvencije s svojimi sporočili o trajnostni razvojni usmeritvi in spodbujanju k trajnostni mobilnosti nagovarja tudi njih. "Če smo včasih mislili, da je urejanje prometa v domeni samo večjih mest, je trend individualnih in kratkih počitnic povzročil nesluteno velik pritisk vozečih in parkiranih vozil tudi na najodročnejše dele Julijcev," je opozoril vodja Informacijskega središča TNP Dom Trenta Marko Pretner in kot rešitve izpostavil urejanje primerne infrastrukture in razvijanje ter vse večjo uporabo obstoječega javnega prometa. V petek bo izšla knjižica Vozni redi v Alpah, ki jo skupaj še z 21 partnerji pripravlja Cipra Slovenija, društvo za varstvo Alp. Njen namen je povečati uporabo javnega prometa, ki je primeren za turista in domačina. Novost je tabela izposoje koles. Kot dodatno spodbudo Planinska zveza pripravlja krožno kolesarsko pot, ki obide pomembnejše gorske skupine, meri okoli 1800 kilometrov in premaga 50.000 metrov višinske razlike v vzponu. (sta)


Dnevnik, 27.05.2015: Alpska konvencija
Po alpskih dolinah s kolesom in peš

Tri dni bo trajal 6. dan alpske konvencije, ki bo tokrat ta konec tedna v Mojstrani. V petek posvet, v soboto kolesarjenje in v nedeljo pohod na Dovško babo.

Osrednji namen dneva alpske konvencije je opozoriti na občutljiv alpski prostor ter predstaviti pomen trajnostnega razvoja in ohranjanja narave ter kulturne dediščine, hkrati pa seveda spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na okolju prijazen način. 6. dan alpske konvencije bo letos potekal v Mojstrani, in sicer kar tri dni.

Strokovno in poučno bo daleč najintenzivnejši petek, ko bo v Slovenskem planinskem muzeju potekal posvet na temo izzivov gorskih in obmejnih območij. Med izbranimi temami bi izpostavili predstavitev možnosti izvedbe pilotnega projekta Planinske vasi v Sloveniji. Projekt je sicer razvila avstrijska planinska zveza, gre pa za razvoj majhnih, gorskih vasic na področju turizma in planinarjenja. Pilotski projekt pri nas bi bil lahko na Jezerskem, je namignil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Nekaj časa bo namenjenega tudi mobilnosti v alpskem prostoru. »Če smo včasih mislili, da je urejanje prometa v domeni samo večjih mest, je trend individualnih in kratkih počitnic povzročil velik pritisk vozečih in parkiranih vozil tudi na najodročnejše dele Julijcev,« je opozoril vodja Informacijskega središča TNP Dom Trenta Marko Pretner.

V okolici Mojstrane je že mogoče najti vrsto takih »problemov«. Od vožnje z avtomobili po dolini Vrat do divjega parkiranja ob kolesarski poti v Gozdu - Martuljku.

V Kranjski Gori bi imeli avtobus

»Ekološki, naravni turizem je trend. Za nas pa izjemnega pomena, saj predstavlja premostitev med poletno in zimsko sezono. Vedno več turistov- pride s fotoaparati lovit posebne trenutke,« je dejala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. V Kranjski Gori si močno želijo avtobusa, ki bi povezoval turistične točke med seboj. Na občini o tem razmišljajo, morda se ideja uresniči letos. Tako kot se je pred časom že v Bohinju.

Sobotno dogajanje v Mojstrani bo najbolj privlačno za kolesarje vseh vrst. Od družin do izurjenih gorskih kolesarjev. Do Mojstrane se je s kolesom mogoče pripeljati po odlično urejeni kolesarski poti bodisi iz Kranjske Gore ali pa z Jesenic, od koder je pot zahtevnejša, a se je do Jesenic mogoče pripeljati z vlakom, kar je le še dodana vrednost pri dnevu, ki poudarja trajnostno naravnano mobilnost. Če se želite s kolesi na pot odpraviti organizirano, je treba z Jesenic kreniti ob pol deveti uri zjutraj. Na ta dan bodo brezplačni avtobusi v Mojstrano vozili z Bleda in iz Bohinja, od tam bodo odpeljali ob pol deveti zjutraj.

V nedeljo ob osmi uri pa je začetek planinskega pohoda na Dovško babo. Planinci se bodo zbrali pred Aljaževim domom na Dovjem. Dovška baba je mejna gora in ponuja izjemne razglede na Karavanke, Julijske Alpe, Avstrijo in del Zgornjesavske doline. Pot ni težka. Sprva je treba do izhodišča z avtomobilom, nato pa sledi slabe tri ure hoje do vrha in dobri dve nazaj.

Primož Knez  

Vecer.si 27.05.2015


Julijske Alpe so vse pogosteje tudi parkirišče (Zvezdana Bercko)

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti