Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miha Potočnik je predaval

Slovenski dom: Snoči je predaval v dvorani Delavske zbornice ob nabito polni dvorani dr. Miha Potočnik o svojih doživljajih na vrvi v hribih.

Dr. Miha Potočnik, znan gorenjski fant, predsednik Skale na Jesenicah, je s svojini predavanjem naravnost navdušil vse prisotne. Vsak, kdor je bil v hribih in točno pozna poti, o katerih je govoril predavatelj, in tudi oni, ki bi morda danes prvič videl hribe in še to samo proicirane, je bil vesel tega večera.
Tudi predavatelj sam je večera lahko vesel. Rekel je v svoji skromnosti, da je morda toliko ljudi prišlo samo radi stvari, mi pa vemo, da so že vsi poznali dr. Miha Potočnika in da so morda prišli tudi vprav radi njega.

Njegovo predavanje, laže bi celo rekli kramljanje v prijateljskem krogu, je bilo tako preprosto in tako polno, kot ga slišimo le redkokdaj. S 110 slikami, ki so jih dali na razpolago Jeseničani-Skalaši Pavlin, Smolej,Korenini, Tominšek in sam s svojim 75 Din vrednim fotoaparatom, je pokazal najlepše, kar premore slovenska zemlja. Z duhovito primerjavo onih, ki nosijo vrv in kline samo po mestu na nahrbtniku z onimi, ki imajo vrv za to, da z njo študirajo fizikalne zakone, je povedal tudi sam, kako uporablja vrv on sam in njegovi in tovariši Jože, Matevž in Stane. Z njo nas je popeljal v kraljestvo Zlatoroga: v nebeški Martuljek, v tako znano triglavsko steno in v najbolj nevarni Jalovec - svojo prvo prvenstveno turo.

Niso bile to besede mladega zanesenjaka, ki ne pozna nobene nevarnosti in misli, da ni mogoče, da bi se kje ponesrečil, ampak slepo drvi naprej. Ne, to so bile izkušene besede človeka, ki je to dobo prestal, in ki danes ve ceniti nevarnost, vrv in dobrega tovariša. Za resen pohod se je treba resno pripraviti in morda je prav to rešilo včerajšnjega predavatelja, da ni delil usodo dr. Juga, čeprav je bil stokrat v kritičnih položajih.

Bil je lep večer, posvečen je bil temu, kar jo pri nas najlepše. Hvaležni smo Skali, ki ga je priredita in predavatelju, ki ga je tako bogato izpolnil.

Slovenski dom, 15. januar 1936

15.01.1936

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti