Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vojska z Italijo – 10.06.1915

Slovenec: Avstrijsko uradno poročilo.

Odbiti italijanski napadi pri Gorici, Gradiški in Tržiču.
Dunaj, 9. junija. Uradno razglašajo: Prvi večji napad sovražnika, ki so ga včeraj naperile čete v približni moči ene pehotne divizije proti goriškemu mosta, smo odbili s težkimi izgubami za Italijane. Ti so bežali pred artilerijskim ognjem nazaj in morah pustiti več topov. Enaka usoda je doletela sovražne napadalne poskuse pri Gradiški in Tržiču.
Boji ob koroški meji vzhodno od prelaza Plocken in obojestranski topovski ogenj na ozemlju naših koroških in tirolskih zapiralnih utrdb trajajajo dalje.
Namestnik načelnika generalnega štaba pl, Hofer, fml.

Boji pri Tolminu.
Iz graških listov posnemamo;
Kodanj. »Daily Chronicle« poroča iz Chiassa dne 8. t. m.: Italijani so namerili ljut ogenj iz topov na avstrijske strelske jarke ob Soči. V grapah med Mrzlim vrhom in Tolminom divja ljut boj. Avstrijci se hrabro branijo. (Napadi Italijanov so bili namreč odbiti .Op. ur.)
Kodanj. O bojih pri Tolminu piše »Corriere della Sera«: Iz uradnih obvestil italijanskega generalnega štaba sledi, da je uvedel sovražnik svojo obrambo proti napadom, ki sicer zadržuje prodiranje italijanske armade, a ne more omajati strnjenosti italijanskih črt. Došle so tudi sveže čete, da podpirajo italijansko prodiranje. Nastop se zato približava zadnjemu dejanju. Kljub temu ne smemo postajati nepotrpežljivi, ker se s transportnimi sredstvi, z različnimi napadalnimi in obrambnimi sredstvi lahko vsak trenutek zopet vzravnavajo moči, če se tudi že približava odločitev. »Secolo« piše: Avstrija se je vsekakor odločila, da brani vojno točko Tolmin.

Pred važnimi dogodki ob Soči.
Budimpešta, 9. junija. »Az Est« poroča z italijanske meje: Ob Soči koncentrirajo Italijani znatne artiljerijske sile, tako da je tu pričakovati pomembnih dogodkov. Splošen položaj pa je tudi tu zadovoljiv.

Boji ob italijanski meji.
Berlin. »Berliner Neueste Nachrichten« poročajo: Na južnovzhodnem bojišču so bili težki boji artiljerije in posamezni bojih malih pehotnih oddelkov. Težke izgube je zadal Italijanom poizkus, vzeti 2245 metrov visoki Krn. Na strmih Krnovih robeh so našli veliko trupel italijanskih alpincev, ki jih sovražnik ni mogel pokopati.

Na Monte Piano in ob Soči.
Budimpešta. »Az Est« poroča z italijanskega bojišča: Monte Piano pri Lanaro, ki so ga začasno zasedli Italijani, so vzele naše čete in popolnoma pregnale z njega sovražnika.
V ozemlju pri Soči zbirajo Italijani močne artiljerijske sile. Pričakujejo se zato važnejši dogodki. Splošen položaj je pa tudi ob Soči jako zadovoljiv …

Slovenec, 10. junij 1915

10.06.1915

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti