Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 21.05.15

Primorski dnevnik: Mali Karman (II Monte Cuarnan, 1372 m); Skupina Drugače mladi; Vremščica,...

Mali Karman (II Monte Cuarnan, 1372 m)

Da je mesec maj najlepši mesec za doživetje naravnih lepot, se je ponovno potrdilo, ne prav veliki skupini planincev SPD Trst, v nedeljo, 17. maja, ko so obiskali lahko dostopni, 1372 m visoki Mali Karman (M. Cuarnan), nad Huminom (Gemono). To je prvi izrazitejši vrh na skrajnem jugozahodnem delu predgorja Julijskih Alp, prava travnata piramida, ki leži vzporedno z glavnim grebenom Velikega Karmana (M. Chiampon) kot samostojna gmota.
Planinci so se zbrali v prebujajočem jutru v Sesljanu in se odpeljali do enega od izhodišč za vrh, v vas Montenars in zaselek Jouf. Hoja po lepo speljani poti po obsežnih travnikih je bil en sam užitek. Navdušenja nad belino narcis ni bilo konca do vrha, družbo so jim delali številni ponosni zlati koreni, rumeno cvetoče pogačiče, višje pa tudi, tukajšnji endemit froelihov svišč (Gentiana froelichii), med skalami so se rumeno svetili cvetovi lepega jegliča, med pravkar ozelenelo travo ni manjkalo barvitih grebenuš, žanjevca, ob skalah materine dušice, mračic....

Udeleženci izleta SPDT na Malem Karmanu

Planinci so, občudujoč bogate cvetane, v dveh urah z lahkoto dosegli vrh, kjer že od leta 1908 stoji kapela, posvečena odrešeniku (II Redentore), ter se predali počitku in obsežnemu razgledu: najbližji je mogočni Veliki Karman, Stolov greben, Breški jalovec, pa simbol Benečije Matajur, v daljavi Krn...spodaj pa obsežna furlanska nižina z reko Tilment (Tagliamento).
Na gori je bilo veliko obiskovalcev, med njimi največ furlansko govorečih, prijaznih in simpatičnih, ki so z veseljem prisluhnili slovensko govorečim planincem. Vseskozi pa so se pohodniki srečevali s številnimi gorskimi tekači - udeleženci CAI-jevega tekmovanja.
Nazaj grede ni bilo prav nič manj zanimivo, posebno za strastne ljubitelje narave in cvetja, ki nikoli ne razočara. Vsestransko lep pohod so izletniki zaključili v Huminu, se po njem sprehodli in si ogledali muzejček o potresu v letu 1976, ko je bilo mesto porušeno ter o njegovi obnovi. Seveda za pravi zaključek ni manjkal okusen sladoled.
Hvala Marinki, ki je pripravila pohod in Valterju za prijetno in varno vožnjo. (ML)

Skupina Drugače mladi

ali skupina "over 70", ki deluje v sklopu SPDT vabi prijatelje na sprehod v naravo, točneje v gradeško laguno na ogled naravnega parka, "Isola della Cona" in to v soboto, 31. maja. Sprehod, je primeren za vse, traja približno tri ure. Vodil ga bo Paolo Raseni. Pohodniki se bodo zbrali ob 9. pred Bowlingom v Sesljanu in z osebnimi avtomobili nadaljevali pot do lagune. Za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040775312 (odgovarja Paolo Raseni).

Vremščica

Planinsko društvo Sežana vabi v nedeljo, 24. maja, na Vremščico, kjer se bo odvijalo 40. tradicionalno srečanje mladih planincev. Ker je letošnje srečanje jubilejno, prireditelji vabijo k udeležbi vse planince, mlade in manj mlade. Ob 11. uri bo na prireditvenem prostoru, pod 1027 m visokim vrhom Vremščice priložnostna proslava, potekale pa bodo tudi športno zabavne igre mladih.

Plezalna sezona SK Devin

Plezalna sezona se je pri SK Devin začela s pobudo, ki je stekla marca v Glinščini. Nekateri dani plezalci pa so se preteklo nedeljo 17.maja odpravili na daljši izlet in se odpeljali do Sappade. Načrtovali so plezanje v Karnijskih Alpah in se povzpeli do planote pod gorovjem Peralba z namenom, da se preizkusijo na južni steni t.i. »Dente del pescecane« v prostem prevodu zob morskega psa, čigar vrh se nahaja na nadmorski višini 2400 m.
Izbrali so pot» via carie«, ki je po težavnosti 6,5 stopnje in ki obsega 4 prehode po 120 m. Načrte članov pa jima je prekrižalo vreme, saj je na pol poti začelo deževati, tako da so se morali odpovedati podvigu, a načrtujejo že nove izzive, saj nameravajo konec junija na Marmolado.

SPDG: Izlet v Grobničke alpe

Goriški planinci se v nedeljo, 31. maja odpravljajo v Grobničke alpe, zanimivo in malo znano gorsko skupino nad Reko. Najvišja točka je vrh Obruč, slabo uro od planinskega doma Hahliči.
Na vrh se bodo odpravili s Podkilavca, naselja na robu Grobniškega polja. Vzpona od izhodišča do planinskega doma je približno dve in pol uri, slabo uro še do vrha Obruča. Sicer pa je v neposredni bližini doma niz nekoliko nižjih vrhov, ki pa po razgledu ne zaostajajo za Obročem. Prevoz boz minibusom, start ob 6. uri s parkirišča pri Rdeči hiši. Mesta na avtobusu so zasedena. Koordinator: Vlado Klemše.

Za Romunijo od 26. junija do 3. julija - še dve prosti mesti

Rok prijav za osemdnevni izlet v Romunijo, ki ga SPDG organizira v sodelovanju s turistično agencijo Alpetour je mirno. Izlet bo in to v prvotno določenem terminu od 26. junija do 3. julija. Trenutno sta prosti še dve oz. tri mesta. Za informacije 0481/882079. (Vlado).

Pred začetkom poletnega obiska v gorah

Junij je pred vrati, bliža se konec pouka in čas počitnic, ko je več možnosti za planinske izlete v domačih in tujih gorah. Preden se odpravimo na pot je pametno pravočasno poskrbeti za poravnavo članarine in zavarovalnine PZS (kdor ima pač to urejeno, kdor še ne pa lahko pravočasno poskrbi).
SPDG obvešča, da bo društveni sedež odprt v maju in juniju, vsak četrtek med 19. in 20. uro. Za poravnavo članarine in pristop v društvo pa se interesenti lahko obrnejo tudi na člane upravnega odbora.

 

 

 21.05.2015

 


Foto: Maruška Lenarčič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti