Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

17. Belarjev naravoslovni dan

Triglavskega narodnega parka se je udeležilo 550 osnovnošolcev - Pohod po Soški poti s skritimi pismi je bil 20. in 21. maja

Letos so se povabilu Triglavskega narodnega parka, ki Belarjeve dneve za otroke organizira brezplačno, odzvale vse povabljene šole: OŠ Bovec, OŠ Radovljica, OŠ Ljubno, OŠ Mošnje, OŠ Kranjska Gora, OŠ Mojstrana, OŠ Bohinjska Bistrica, OŠ Most na Soči, OŠ Lesce, OŠ Begunje, OŠ Tolmin, OŠ Kobarid, OŠ Bled, OŠ Gorje ter Biosferno območje Nockberge iz Avstrije, Naravni park Julijsko predgorje iz Rezije in Narodni park Risnjak. Kot vsako leto se je povabilu odzvala tudi OŠ Soča, edina šola v Triglavskem narodnem parku, ki šteje deset otrok od prvega do četrtega razreda. Zaradi slabe vremenske napovedi so tri šole odpovedale udeležbo.

Sodelavci Triglavskega narodnega parka za Belarjev naravoslovni dan pripravljajo zanimive postaje s skritimi pismi ob Soški poti o posebnostih Triglavskega narodnega parka in predvsem Trente. Pohod je potekal po zgornjem delu Soške poti do Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, ki so si ga otroci tudi ogledali. Ob zaključku pa jih je čakala tudi prava pastirska malica – čompe (krompir) s slano skuto. Prirodoslovni muzej Slovenije udeležencem Belarjevega dneva vsako leto omogoči brezplačen voden ogled botaničnega vrta Juliana.

V programu so sodelovali tudi mladi nadzorniki TNP, ki so uspešno skrivali drugo pismo pri spomeniku dr. Juliusa Kugyja. Novost pa je bila še razstava v Domu Trenta na temo divjad in lovska dejavnost v Triglavskem narodnem parku, ki jo je dopolnjevala otroška razstava Lov in prostoživeče živali. Prvi dan naravoslovnega dneva je Triglavski narodni park organiziral še fotografsko delavnico, na kateri je sodelovalo 15 ljubiteljskih fotografov.
Pobudnik Belarjevega naravoslovnega dneva je Jože Mihelič, nekdanji strokovni sodelavec TNP, ki je raziskoval in populariziral življenje in delo idejnega pobudnika ustanovitve Triglavskega narodnega parka dr. Albina Belarja.

Z organizacijo Belarjevega naravoslovnega dneva se Triglavski narodni park sistematično vključuje v program šol v neposredni okolici parka. Namen naravoslovnega dneva je, da vsi otroci v okolici parka spoznajo narodni park, ga obiščejo, razmišljajo o pomenu ohranjene narave in kulturne dediščine ter da se v park vračajo in da so ponosni nanj.

Tina Markun 
Fotografije: Aleš Zdešar, Tina Markun 

  22.05.2015

 

 

Kategorije:
Novosti POH MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti