Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tovariši planinci!

Jutro: Poletna planinska sezona se je pričela.

Naše gore so spet oživele in iz dneva v dan bodo naraščale množice turistov iz naše države in tujine, ki bodo zaželele prebiti par srečnih dni v mirnem dostojanstvu planin.
Tovariš! Tudi ti boš v prostem času pohitel v gore. Z društvenim znakom boš vidno poudarjal, da pripadaš oni organizaciji, ki ji je vzvišeni smoter gojiti idealno planinstvo. Zavedaj se, da te kot člana tvoje organzacije marsikdo kritično opazuje in posluša. Dokaži s svojim vedenjem in govorjenjem, da ne pripadaš družini planincev samo po izkaznici in znaku, ampak po srcu in planinski izobrazbi. Naj vidi vsakdo v tebi ob vsaki priliki vzor nesebičnega, skromnega planinca. Predoči si izredno težko nalogo oskrbnikov planinskih koč. Naj najdejo v tebi vedno vso pomoč pri izvrševanju svojih često nelahkih dolžnosti. Z vzgledom, če treba pa tudi s primerno z vljudno besedo opozori vsakogar, ki se obnaša ali govori nedostojno, da se nahaja v planinah, to je v svetišču, kjer za take ljudi ni mesta.

Pazi tovariš na vse naprave v planinah. Znano ti je s kakšnimi žrtvami je zvezana graditev koč, potov, orientacijskih naprav in sploh vsega, kar v planinah često tako nujno rabiš. Ne daj se nikdar zapeljati po prešerni veselosti, ki se rada polasti planinca, ko se mu sprosti duh. Nepremišljena dejanja, ki se priložnostnemu obiskovalcu planin le odpusti, se šteje tebi že v zlo. Pomagaj s svojim zgledom in vplivom do tega, da zgine nepotrebno vpitje, vriskanje, in jodlanje po naših planinah. S tem boš najbolje izpričal svojo planinsko zrelost.

Še nekaj tovariš! Ali si lahko predstavljaš naše gore brez — cvetja? Naše gore brez planink, murk, rododendrona, jegliča itd.? Naše gore bi postale puste. Pomisli, da se z enim samim utrganim cvetom uniči toliko in toliko semen, katerih vsako bi bilo zmožno postati nov cvet. Tvoja dolžnost je, da preprečiš koder utegneš, nepremišljeno trganje planinske flore.

Tedaj na kratko tovariš: Pokaži povsod da si pravi otrok planin!

Turistovski klub Skala.
Jutro, 14. junij 1935

14.06.1935


Enaka vsebina objavljena tudi v Slovencu ...


dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti