Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Logarska dolina - rešena!

Jutro - Rudolf Badjura: Vsem bo še v spominu lani obnovljeno ljuto kresanje na žive in mrtve po časopisih zgolj zaradi imena »Logarske doline«, ki ga je hotel dr. Jože Glonar na vsak način zvreči v »Logarjevo«.

Po njegovi zaslugi je nastala splošna zmeda. Turisti res niso več vedeli, kako naj pišejo in govore; Logarska ali Logarjeva, šole ne znajo, kako naj uče deco.

Seveda pa se je začelo nagibati javno mnenje (posebno pri juristih) kmalu očitno bolj na učenega dr. Glonarja stran in ker brez politike pri nas nikjer in nikakor ne gre, se je tudi kaj kmalu izcimil iz tega krajevnega imena »politikon«, tako, da je pisalo eno časopisje »Logarska«, drugo pa že dosledno »Logarjeva«. Tako je tudi ostalo, čeprav sem bil lani dne 18. IX. točno in jasno ovrgel dr. Glonarjeve trditve (gl. Jutro št. 214, »Logarjev lintvrn panan«) zdokazom iz leta 1862! To je sicer zaleglo, da je prelivanje tinte po časopisju »na debelo« sicer nehalo, toda po revijah še ne. Dr. Glonar je čutil potrebo, da se me še nekajkrati privošči in da še enkrat poudari: da je naziv Logarska dolina — nezmisel!

Čisto prepričan sem, da tudi danes objavljeni dokaz iz leta 1824-25, ki ga doprinaša Joka Žigon v »Slovencu« (št 132 z dne 12. junija t. l.) pod naslovom »Pozabljeni Slomškovi rokopisi« v Kulturnem obzorniku pri dr. Glonarju ne bo nič izdal in ga tudi avtoriteta samega Slomška ne bo motila, da ne bi gonil svoje lajne dalje. Upam pa, da bo pri vseh drugih, ki na »Slomška« kaj dajo, ta njegov najstarejši dokument zadostoval, da bodo odsihmal po njem pravilno pisali in govorili le Logarska in ne Logarjeva dolina.

Rudolf Badjura
Jutro, 13. junij 1935

13.06.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti