Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi gorniški upi

GRZS je ob pomoči Letalske enote policije mlade pohodnike od blizu spoznala z rohnečim strojem za reševanje v gorah.

Otrokom poleg zdravega preživljanja prostega časa v naravi pri mladinskem odseku planinskega društva Radovljica nudjo tudi čimbolj kompleksno planinsko izobrazbo, starejše pa že pripravijo na samostojno obiskovanje gora.

Odsek z nadvse bogato tradicijo združuje otroke celotne radovljiške občine od najmlajših v vrtcih tja do srednješolcev. Zadnja leta je v posameznem šolskem letu v odsek vključenih precej preko dvesto otrok, ki skupaj z vodniki in mentoricami predstavljajo skoraj četrtino celotnega članstva PD Radovljica.
Na letni ravni izvedejo približno sedemdest izletov po posamezih skupinah, hkrati organizirajo tri planinske tabore, kjer je priložnost za spoznavanje in druženje vseh otrok odseka. Vendar to še ni vse, saj vzporedno z organizacijo planinskih izletov na odseku potekajo tudi ostale aktivnosti, od orientacijskih tekmovanj, planinske šole, družabnih srečanj, udeležbe na taborih Triglavskega narodenga parka, tradicionalna je tudi novoletna prireditev, kjer mlajše otroke obišče Dedek Mraz, za starejše pa se organizira predstavitev z gorniško tematiko, popestrena z veliko zanimivimi fotografijami.

Ob koncu letošnjega planinskega šolskega leta so bili s pomočjo Gorske reševalne zveze Slovenije in Letalske enote policije najbolj drobižkasti člani odseka, za štiri desetine jih je v četici, ki je letos prav vsak mesec pospešila korak navkreber, deležna še posebne pozornosti: obiska helikopterkse baze policije na brniškem letališču.

Mladi planinci iz vrtcev Lesce in Radovljica ter prvega in drugega razreda osnovne šole Radovljica so že na vhodu v bazo ostali odprtih ust, saj jih je namesto resnobnih fantov v modrih kombinezonih pričakala policijska pilotka Breda Šprajcar. Čebljanje okoli presenečenja s simpatičnim in vsega spoštovanja vrednim dekletom je potihnilo, ko je skupina, ki jo je pod vodstvom planinskih vodnic Karin Vidic in Janje Urevc ter mentoric planinske skupine Mojce Kapus, Simone Vogrinec, Jane Dvoršak ter Metke Perko čakal še vzpon na Šmarno goro, v hangarju ugledala prvi helikopter. Tako blizu temu rohnečemu stroju, ki gre nad njihovimi majhnimi bučami velikokrat s polno hitrostjo na pomoč v gore, še nihče od njih ni bil. Pilotka Šprajcarjeva je ogled priredila najmlajšim, razložila jim je namen in poslanstvo letečih policistov in jih popeljala skozi celoten kompleks, prav vsa plovila so si otroci lahko ogledali. Mladi planinski navdušenci so izvedeli, da so helikopterji postali nenadomestljivi pri urejanju in nadzorovanju cestnega prometa, zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, nadzoru državne meje in reševanju ob naravnih nesrečah in nesrečah v gorah, pri prevozu dojenčkov v inkubatorjih, hudo bolnih in poškodovanih, pri odkrivanju in gašenju požarov na prostem, gradnji žičnic, planinskih koč, pri postavljanju oddajnikov in daljnovodov. Nešteto je primerov, ko so lahko helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice.

Smo med sprehodi po letališkem predelu Brnika, kjer ima domovanje leteča policijska enota slišali tudi kakšno brihtno v slogu: »Hangar je za helikopter tako kot garaža za fiata od mojega deda, samo njegov fiat ne leti.«, in »Policaji v helikopterju imajo v čeladi našraufana posebna sončna očala zato, da jim, ko pogledajo ven, ne more v oko pasti muha.« Ob razlagi je praktični prikaz določenih opravil in uporabe opreme na helikopterjih, ki so bili seveda ugasnjeni, prikazal tehnik letalec Marko Tisovic, ki je nato otrokom na glave posadil čisto pravo čelado. Če je verjeti trenutemu navdušenju, bomo čez dvajset let imeli najmanj štirideset novih pilotk in pilotov helikopterjev!

Boštjan Fon 
Fotografije: Boštjan Fon, MO PD Radovljica 

20.05.2015
 

 

Kategorije:
Novosti MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti