Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Menjava

Planinski glas: »Twaka«, čiščenje planine in predaja ključa

Maj, čas, ko se začne na Veliki planini pripravljati vse, da bo živina »zadovoljna« ob prihodu na pašo.

Že konec aprila so imeli člani Pašne skupnosti Velika, Mala in Gojška planina sestanek oz. občni zbor, na katerem so določili, da se tlaka (twaka) na Gojški planini prične 9. maja, kasneje, t.j. 16. maja pa tudi na Mali planini. Velika planina pa ima tlako in čiščenje 30. maja.
Pastir mora za vsako glavo živine (odraslo kravo) oddelati »en šiht«, za manjše živali (teličke) pa »pol šihta«. Pregledati je treba tudi ograjo okrog planin, dodati ali zamenjati poškodovane kole in žico, očistiti rušje, podrast na pašnih področjih, urediti dostope, odvodnjavanje.

Letos prvič se je ob tlaki tudi čistilo. Nabralo se je kar nekaj smeti, čeprav manj kot prejšnja leta. Čistilne akcije in tlake smo se udeležili tudi bajtarji Planinskega društva »Bajtar« Velika planina.
Bajtarji dobimo »ključ planine« prvo soboto v oktobru mesecu na našem bajtarskem prazniku in ga skrbno čuvamo z obljubo, da bo planina v redu pričakala pastirje z njihovo živino, ko pridejo konec maja ali v začetku junija. To smo tudi vestno opravljali.

Po opravljeni »twaki « so se v Jarškem domu na Mali planini zbrali predstavniki pašnih skupnosti, Male in Gojške planine, kmetje in pastirji ter bajtarji. Kar 57 jih je bilo vseh skupaj. Predsednik PD »BAJTAR« Velika planina Herman Benčan je svečano predal »ključ planine« predsedniku PS Mala planina, Andreju Potočniku. Zadovoljni so bili, da je ključ enkrat tudi na Mali planini.
Marko Štritof je v Jarškem domu vse pogostil!
Upajmo, da bo vreme vzdržalo tudi tlako na Veliki planini .

6. junija 2015 priženejo prvo živino na Gojško in Malo planino, na Veliko planino pa kakšen teden kasneje. Obiščite pastirje, ustavite se v domovih, uživajte na Veliki planini!

Helena Plahuta

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti