Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi trejl bilding vikend je bil bomba

MTB: Z dvodnevne delavnice o gradnji gorskokolesarskih poti, ki sta ga na Koroškem izvedla Peter Zajc (RRA Koroška) in Zavod Aliansa

... iz konzorcija Odprimopoti.si s partnerji, poroča Peter:

Da se. S parom rok in nog. V skoraj 40 kompletih. In glavo. OK, skoraj 40 glavami.
Preteklo soboto in nedeljo, 9. in 10. maja v Jamnici na Koroškem, izveden prvi slovenski Trejl bilding vikend je pokazal, da entuziazem in prostovoljstvo lahko premikata. Ne le kupe zemlje, ampak tudi, morda pregovorno, slovensko vrtičkarstvo in nezmožnost sodelovanja.

Trejl bilding vikend je bil zamišljen kot dneva izmenjave znanja in izkušenj s področja legalizacije, vzpostavljanja, gradnje in vzdrževanja gorskokolesarskih poti. In to preizkusiti tudi na terenu. Če smo organizatorji bili morda rahlo na trnih, kako bo vse skupaj izpadlo, smo koncu presrečni. Ne le, da smo vsi prisotni, skoraj 40 gorskih kolesarjev in tudi kakšna gorska kolesarka, staknili glave in na pladenj dali (skoraj) vse, kar vemo in znamo v Sloveniji. In tega ni malo, tega je ogromno! Morda nenadejana dodana vrednost tovrstnega dogodka je bila nesebičnost in pripravljenost sodelovanja za skupno dobro. Na Trejl bilding vikendu večkrat predebatirana ideja o "mtb delovnih brigadah" ni zelo daleč od nadaljnje realizacije.

Poznamo način(e), kako do legalnega. Imamo voljo in pripravljenost. In v nekaj letih lahko z minimalnimi finančnimi sredstvi prekopljemo marsikateri konec Slovenije. Nekoč so tako nastala današnje ceste, planinske poti, telefonske povezave, celo gimnazije! Zakaj pa ne bi sami sebi in drugim ustvarili, to kar želimo in potrebujemo? Trejl bilding vikend bo delal naprej. Morda že to jesen. Do takrat pa bomo v kratkem javno objavili vso gradivo "govorcev" s prvega in ne zagotovo ne zadnjega Trejl bilding vikenda.

Spremljajte: www.odprimopoti.si <> www.facebook.com/odprimopoti.si.

12.05.2015

 

 

 

 

 

 

 



Koroška, 9. in 10. maj 2015 = razpis ...

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Prvi trejl bilding vikend je bil bomba"

Marjan Bradeško,

Saj sem strpen do gorskih/turnih kolesarjev, saj razumem sodobno babilonščino, ampak vseeno me trejl bilding res disturba :-) Če bi bilo srečanje mednarodno in bi mu rekli "Trail building", bi še razumel. Pa vikend je konec tedna. Skratka, prvi "konec tedna o gradnji gorskokolesarskih poti". Saj je malo dolgo, ampak gre.

Vsekakor pa pohvalno, da to delate načrtno, upam, da tudi v sodelovanju z vsemi, na katere vplivate. Ker kopanje poti pač je poseg v naravo. Pred dnevi sem šel s polhograjske Grmade v Dvor in nekdanja stezica je zaradi kolesarjev postala že kar jarek - sploh ni bilo potrebno kopanje. To pa je druga plat zgodbe. In ker znate in veste, boste menda pazili pri posegih. Hvala.


Miha Pavšek,

Enako velja za kmalu tudi uradno odprto progo oz. spust s Krvavca - fantje z MTB kluba Kranj in vsi drugi zgledno sodeluje(m)jo, potem pa minuli vikend ob montaži zadnjih planinskih oznak zagledam njihove precej bolj lične, lesene oznake, na katetrih pa piše: ROCK`N`FLOW TRAIL !???

V redu, naj bo tudi angl. ime, a na drugem mestu in za poševnico oz. slovensko iztočnico (http://www.rtc-krvavec.si/si/aktivnosti/poleti/bike-park/kolesarske-poti#proga-rock, Prenesi karto 2,98 MB). Zaradi mene je lahko tudi ta v slengu, morda je pomembno, da lahko izgovorijo našo besedo tudi tujci. Vendarle pa najprej slovensko, kdo drug "bo pa ahtal našo špraho, da je ne ferderbamo"? Evo, nekaj predlogov - Do podna/Direktna/Dolinska/Davovška (po sedlu Davovec)/Čemaževska (na poti greš prek čemaževih "polj"), Slemenska (v zg. delu gre čez Sleme) idr.

Miha Pavšek, PD Onger Trzin


Miha Pavšek,

Popravek - zagnani kolesarji, ki urejajo zgoraj omenjeno progo za spust s Krvavca so člani Športnega društva BAM.Bi iz Trboj.

LP, Miha

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti