Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na hrib po zdravje in za dober namen

Primorske novice: Želijo da bi koča na Hlevišah bila za Idrijčane to, kar je Šmarna gora za Ljubljančane

Želijo da bi koča na Hlevišah bila za Idrijčane to, kar je Šmarna gora za Ljubljančanevo Idrija in oskrbnika koče na Hleviški planini si z različnimi dejavnostmi prizadevajo vanjo pritegniti več ljudi. Idrijčani pa se ne dajo in pravkar razpisana šola zeliščarstva je zaradi premajhnega Števila prijav padla v vodo. 


Želijo da bi koča na Hlevišah bila za Idrijčane to, kar je Šmarna gora za Ljubljančane

IDRIJA ► Petsto višinskih metrov in dobra ura hoda, ki ločita Idrijo in Hleviško planino s kočo, sta po mnenju lastnikov - domačega planinskega društva, ravno pravšnja za izboljšanje fizične kondicije in zdravja. Zato si skupaj z oskrbnikoma prizadevajo, da bi bila koča, Čeprav med Idrijčani priljubljena, tudi bolj obljudena.
Planinci so imeli srečno roko z izbiro zadnjih oskrbnikov - Majdo in Gorazdom Ržek, čeprav so ju morali poiskati v sosednjem Logatcu. "V letu dni, kolikor sva na planini, se je obisk koče res povečal. Skupaj z društvom pa želiva, da bi Hleviše za Idrijčane postale to, kar Ljubljančanom predstavlja Šmarna gora,’’ je povedala oskrbnica Majda Ržek.

Ob vikendih, ko kočo odpirata, sta obiskovalce prepričala s kulinarično ponudbo, z žlikrofi na čelu. Slovita pa po sladicah. Če bi bilo obiskovalcev več, bi kočo odprla tudi med tednom.
“Oba rada kuhava, a koča ponuja veliko več kot dobro hrano. Je v naravnem okolju, vmesna ali izhodiščna točka za zanimive pohode in sodi ob slovensko transverzalno pot. V njej ima društvo tri sobe z desetimi posteljami, ki so povsem nezasedene. Zelo mi je žal, ker Slovenci transverzalne žige na vseh prometno dostopnih točkah nabirajo z avtomobili,” Ržekova ni preveč zadovoljna navadami nekaterih novodobnih planincev.
Ker je izšolana zeliščarka in biodinamičarka, je skušala Idrijčane pritegniti v trimesečno zeliščarsko šolo. "Tokrat ni bilo dovolj prijav; a bomo razpis ponovili. Na planini raste bogastvo zdravilnih zeli, koča pa nudi odlične pogoje za njihovo predelavo v kozmetične pripravke ali za uporabo v kulinariki,” je prepričana Ržekova.
Za čisto posebno akcijo Vsak vpis Šteje pa je v prvi polovici maja poskrbel svet sklada idrijske osnovne šole. Sponzorji - štirje idrijski obrtniki - bodo v sklad (ta podpira tako socialno šibke kot nadarjene otroke, vsem šestošolcem pa plača del šole v naravi) za vsakega vpisanega pohodnika darovali pol evra. Obisk, kot pravi Ržekova, se v prvih desetih dneh akcije ni opazno povečal, pač pa se obiskovalci bolj pridno vpisujejo. Do petka, ko bo akcija zaključena, se je mogoče v vpisati v knjigo, ki čaka na vrhu planine, v petek pa znova v koči.

 

SAŠA DRAGOŠ

 

 

14.05.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti