Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skozi Hudičev graben

Jutro, Ponedeljska izdaja: Celje, 25. maja.
Hudičev graben je razmeroma malo znana romantična soteska v neposredni bližini Celja.

Skozi sotesko šumi potok, ki oblikuje, preskakujoč skale, množico slikovitih slapov, izletnik se tu rad ustavi, da občuduje krasne naravne prizore v tem skritem kotičku pod mogočnim, skalovtim Srebotnikom. Pot je tod skozi zaznamovana z »očesci«, začenja se pri železniškem mostu pod restavracijo Stegu, vodi nas mimo Kolenčeve gostilne, dalje preko travnikov, skozi ljubko vasico, pri samotnem mlinu pa krene navzgor, da nas privede po parobku gozda do spodnjega vhoda v Hudičev graben.
Sicer neznatni potoček ob nalivih mogočno naraste, zato se nadaljnja pot po soteski marsikje spremeni v železne stopnice v obliki klinov, pritrjenih ponekod visoko po steni. Tu moraš previdno stopati, ker ti preti spodaj »nevaren prepad«, biti moraš »samozavesten«, zato pa občutiš na svoji poti tem več užitka in zadovoljstva.

Skozi sotesko je hodilo svojčas mnogo izletnikov. Zadnji dve leti, ko je bila pot slabo vzdrževana, pa so se je večinoma izogibali. Dasi so stroški popravil prav občutni, je vendar SPD, sporazumno z oskrbnikom Celjske koče, pred kratkim spet uredilo pot skozi sotesko. Zdaj je pot lahka, prijetna, korak za korakam pa nas spominja na planinske ture, zato je tembolj zanimiva.
Pri zgornjem izhodu iz soteske se cepijo tri poti: leva, strmo navzgor, nas pelje na vrh Srebotnika, srednja v vas Svetje, a desna markirana, v Celjsko kočo. kamor dospemo v dobre pol ure in kjer nas čaka izvrstna postrežba. Okrepčilo se nam bo pač prileglo, saj imamo za seboj »turo« skozi — Hudičev graben!

Jutro, 27. maj 1935

27.05.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti