Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova nesreča na Turncu

Jutro: Strmoglavil je Jurist Svetozar Likar iz Ljubljane
Ljubljana, 12. maja.

Komaj se je zaprl grob za nesrečnim Mirkom Dovičem, ki je plačal svojo ljubezen do planin z življenjem, že je Turnc danes spet zahteval svojo žrtev. Na isti nevarni točki, na kateri je spodrsnil Dovič, je danes okrog 17. strmoglavil s strme navpične skale mladi akademik, jurist Svetozar Likar, stanujoč v Razlagovi ulici 3 v Ljubljani in doma iz Celja. Morda je bilo le srečno naključje, da mladi jurist ni obležal na mestu mrtev pod Turncem. Vsekakor pa je njegovo stanje še vedno kritično.

Lep dan je bil danes in na tisoče ljudi jo je ubralo na Šmarno goro, kjer je bilo dopoldne odkritje spominske plošče župniku Aljažu, a kakor običajno ob lepih nedeljah je tudi na Turncu in pod njim mrgolelo drznih neugnanih turistov, ki so preizkušali svoje plezalne sposobnosti. Svetozar Likar se je priključil družbi treh ali štirih turistov. Naskočili so nevarno skalo in srečno priplezali do vrha. Potem so se spustili v globino, a Likarju žilica le ni dala miru in sklenil je, da še enkrat spleza na Turnc. V svojo nesrečo je res plezal še drugič, a prav ko je prišel nekako v isto višino kakor pokojni Dovič, je nenadno omahnil in strmoglavil v globino. V loku je priletel na drevo, ki ga je odbilo in vrglo daleč od skale, od tu pa na prod, kjer so njegov nadaljnji padec preprečili drugi, tam spodaj zbrani plezalci.

Likar je obležal nezavesten, dobil je nevarno rano na glavi, zlomil si je tudi levo roko, a nevarne so tudi notranje poškodbe, ker je kmalu nato bruhnil kri. Tovariši so pohiteli v vilo dr. Novaka v Tacen, odkoder so telefonično pozvali reševalce na pomoč. Pol ure pozneje je bil Likar že na kirurškem oddelku splošne bolnišnice, kjer so ugotovili, da so njegove poškodbe sicer zelo hude, vendar se zdi, da ne smrtno nevarne. Levica je dvakrat zlomljena, ponesrečenec se od trenutka do trenutka zbuja iz nezavesti. Ponovna nesreča na Turncu naj bo mladim plezalcem v resno svarilo in opomin, da je treba pri plezanju na to eksponirano skalo skrajne previdnosti in da se vsaka lahkomiselnost lahko bridko maščuje.

Jutro, 13. maj 1935

13.05.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti