Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najbolj varen vozel

Šaleški AO - Mijo Kovačevič:... za spust po vrvi? - Spusti po vrvi so pogosto sestavni del plezalne ture ...


Spust po neznanem terenu, steni z ostrimi in naloženimi skalami ali čez podrtijo je lahko vse kaj drugega kot varen in uživaški
.

Pri tem vrvnem manevru nastopa še nek drug pomemben dejavnik povezan z varnostjo. Običajno se spuščamo z dvema vrvema, krak prve vrvi pretaknemo skozi sidriščno točko, ga zvežemo s krakom druge vrvi in nasprotna konca obeh vrvi zaključimo z nekim varovalnim vozlom. Če je sidrišče izvedeno na primernem mestu in varno, mu lahko zaupamo, kaj pa vozlu, ki povezuje obe vrvi?

Vozli, ki se uporabljajo za povezavo dveh vrvi pri spustu imajo vsak svoje prednosti in slabosti, ampak ali obstaja vozel ki bi bil boljši, varnejši in močnejši od ostalih? Da bi prišel vprašanju do dna, je Kolin Powick (Black Diamond) pred kratkim dal na preizkus tri različne vozle, katere čez lužo uporabljajo za povezavo dveh vrvi pri spustih. Meril je nosilnost pri statični obremenitvi v treh različnih kombinacijah debeline vrvi, ter tudi v kombinaciji z večimi hitrimi ter grobimi nategi in pri tem dobil zanimive podatke o nosilnih lastnostih vozlov.

Rezultati

     
  • Podaljševalni vozel ter vpletena šestica (kravatni na vrvi) imata približno sorodne nosilne lastnosti.
  • Navadna šestica je najšibkejši vozel na tem testu: imela je ~20-30% manj nosilnosti kot podaljševalni ali kravatni vozel na vrvi.
  • 10,2 mm vrv je na navadni šestici zdrsnila nekaj pred pretrganjem pri 17,8 KN (~4000 lbf).
  • 8,1 mm vrv je na navadni šestici zdrsnila nekaj pred pretrganjem pri 8,9 KN (~2000 lbf).

 

Povzetek

Če prenesemo metode spajanja dveh vrvi v realni svet ugotovimo, vsi trije načini povezovanja vrvi za spust ki so bili testirani, nudijo zadostno nosilnost za sile, ki nastopajo pri povprečnem spustu po vrvi (nadpovprečna telesna teža plezalca, sunkovite obremenitve pri odrivih, obremenitve pri prepletenih vrveh, neenakomerna tehnika spuščanja, itd). Avtor meritev še dodaja, da ko je začel plezati je vedno uporabljal podaljševalni vozel, sedaj pa uporablja šestico (pri njih se ta imenuje Euro Death Knot), ker jo lahko hitro izdela, je dovolj močna in je manj verjetno da se bo zataknila za skalo pri potegu vrvi.

Kolin Powick je strojni inženir iz Calgary-a, Kanada. Ima več kot 20 let izkušenj na področju razvoja in je bil enajst let Black Diamond’ov direktor za kvaliteto proizvodnje. Trenutno je direktor za področje Climbing Category.

Vir: Rock and Ice  


Kaj pa pri nas, kako povezujemo vrvi za spust?

Na terenu je možno videti marsikaj, tudi povezave in vozle pri katerih se ti dlake naježijo.

V praksi se je dolgo uporabljal podaljševalni vozel, v zadnjih letih pa ga je nadomestil vozel šestica, predvsem iz razloga manjše verjetnosti, da se bo pri potegu vrvi zataknil za skalo. Obstaja še kaskadno postavljen podaljševalni vozel (polovička nad polovičko), ki podobno kot šestica pri potegu omogoča drsenje čez steno, je pa velumensko nekoliko višji in morda manj veščemu bolj zapleten za izdelavo. Z vozlom osmica vrvi za spust ne povezujemo! Pri tovrstni obremenitvi osmice pride do njenega nategovanja ter spreobračanja, kar lahko ima za posledico popustitev nosilnosti vozla. Kakšen bo rezultat takega dogodka ne bo težko uganiti.

Preko luže sta se v preteklem letu baje zgodili tudi dve tragični nezgodi med spusti z vozlom šestica. Vrv se je izmuznila skozi vozel, v enem primeru okoli novega leta, ko je bila povsem namočena od snega.

Kaj storiti, da bosta vrvi za spust vedno varno povezani?
Kot prvo, vsak vozel mora biti pravilno izdelan in primerno zategnjen! Od začetka vrvi vedno pustimo vsaj 40 cm konca vrvi. Za spust izdelamo vozel šestica in ga zategnemo tako, da na eni strani primemo za oba pramena, na drugi strani pa vlečemo za posamezen pramen vrvi izmenoma. Z morebitnim vlečenjem za oba pramena vrvi sočasno na obeh straneh, vozla ne bomo zategnili dovolj! (šestica, osmica, itd). Če tik pod osnovnim vozlom dodamo še eno šestico, katera se tesno prilega zgornji šestici in jo prav tako dobro zategnemo, verjetno ni več neke možnosti, da bi se vrv izmuznila skozi oba zaporedna vozla, pa tudi prevračanje vozla bo s tem preprečeno. Pred spodnjima koncema vrvi naredimo varovalni vozel, ki bo omogočil da se pravočasno ustavimo še pred koncem vrvi. Preprečil bo, da se nam vrv izmuzne skozi varovalni sistem - da pademo ven če je spust daljši od dolžine vrvi. Varovalne vozle delamo vedno. Vozel osmica ali šestica na koncu enojne vrvi se med drsenjem po steni ali zraku pogosto razrahljata in razpadeta. Če tega ne želimo, lahko naredimo pred koncem polovico podaljševalnega vozla, ta se ne bo razpadla niti ob drgnjenju ob prepreke.

Predvsem pa pred spustom pozorno preverimo celoten sistem, vključno s popkovino za spust, funkcionalnost samovarovanja, ter poskrbimo da vrv ne bo potekala preko ostrih skal in robov. Pazimo tudi na to, da si z morebitnimi nihaji levo in desno ne sprožimo naloženih skal na glavo ali vrv.

Srečno!

MK 
Fotografije: Mijo Kovačevič in Kolin Powick 

11.05.2015 10:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45900

Novosti