Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polmesec: 2.P, 1.PP

Alpinistične novice dopolnjujemo s arhivsko shemo Benjamina Ravnika in vrisom variante, ki sta jo preplezala z Iztokom Tomazinom.

Benjamin nam je sporočil: Na Dan republike, 29. novembra 1984, sva z Iztokom Tomazinom preplezala smer Polmesec (Knez - Pečovnik).

Tam, kje gre originalna smer v desno, sta plezala naravnost navzgor.
Na začetku raztežaja je bil previs, nato pa plezanje čez kočljivo ploščo v desno in skozi plitev žlambor do police z drevesom.
Raztežaj sta takrat ocenila s VI+. V resnici pa je težji (verjetno ok. VII), plezanje je bilo na meji padca, z malo malo možnostmi nameščanja varovanja.

Oprimke sem držal, pa že skoraj obupal in bi jih najraje izpustil ... padec bi bil dolg najmanj 30 metrski.
[Benjamin je k temu malo kasneje dodal: Sem se tisti čas prostega plezanja šele učil in se veliko koristnega naučil od Iztoka, ki je bil tedaj vodilni prosti plezalec v takrat še kar jugoslovanskem prostoru s PP smeri kot so Brid za mali čekič, Klin, Velebitaška ... pa Funkcija z oceno VIII-.]

V vsem raztežaju je bil uporabljen le friend št. 2 1/2 wild country in s strani zabit jeseničan v plošči (je tam ostal?); v spodnjem delu pa sta uporabila tudi kak zatič.

AN - 05.05.2015  s komentarji
Luka Krajnc, 21.07.2010: Spomladanska Paklenica | Friko: Prosti vzpon v Polumjesecu ... 

 


 

 
 


Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46141

Novosti