Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tihotapska pota v smrt

Jutro: Tragedija treh na Blekovi planini
Jesenice, 24. maja

Tihotapska strast terja velike žrtve v krvi in blagu. Tihotapstvo dela veliko škodo državi torej naši skupnosti, izvrševalci sramotnega tihotapskega posla pa so deležni bornega zaslužka za ceno hudih naporov, muk in mnogokrat tudi grozne smrti. Po Herceg-Bosni, kjer je tobak glavni predmet tihotapstva, se podajajo tihotapci po smrtnih gorah v najhujše nevarnosti ko skačejo preko prepadov, se spuščajo v hudournike ali pa bijejo s finančnimi organi bitke na življenje in smrt. Ljudstvo ima prav, ko pravi, da tihotapec v torbi ne nosi samo tobaka, temveč tudi svojo glavo. Tudi na vseh državnih mejah je tihotapstvo z najrazličnejšimi predmeti v velikem razmahu in ni nikakor mogoče ljudi, ki se vdinjajo tihotapstvu, opravičevati z njihovo revščino. Tihotapstvo je namreč strast, ki jemlje človeku poštenje in razsodnost.

Značilen primer tragične tihotapske strasti nudijo trije mladi ljudje iz gorenjskega obmejnega kota, ki so se letos januarja podali spet na tihotapsko pot ter se niso več vrnili. Mnoge tihotapce vzame noč in tako se tudi o usodi teh treh že dolgo časa ni več razmišljalo. V spomin in opomin pa so se sedaj pojavila njih razpadla trupla.
V torek 21. t. m. so našli graničarji na Blekovi planini (1759 m) v Karavankah dve skoraj razpadli moški trupli, včeraj pa so našli tudi žensko truplo. To so žalostni ostanki 29-letnega brezposelnega delavca Franca Košnika, 19-letnega brezposelnega trgovskega pomočnika Josipa Balona in 22-letne Frančiške Hudovernikove z Jesenic. Vsi trije so bili strastni tihotapci ki so iz Avstrije tihotapili saharin in razno drugo blago. Hudovernikova, ki je bila Košnikova izvoljenka, je odšla z Jesenic 23. januarja proti Koroški Beli. Košnik in njegov pajdaš Balon sta bila menda že poprej na poti in na Blekovi planini so imeli ti trije, ali dogovorjen sestanek, ali pa so se tja že vrnili po tihotapskem poslu.

Ko se je Hudovernikova odpravila na pot, na planinah še ni bilo dosti snega, zapadel pa je nekaj dni pozneje precej visoko. Tihotapce je najbrž zalotil plaz, mogoče pa je tudi, da so v globokem snegu onemogli in zmrznili. Trupli Košnika in Balona sta ležali skupaj, truplo Hudovernikove pa so našli kakih 50 m nižje. V nahrbtnikih in žepih sta imela mrtva tihotapca precej saharina. To dokazuje, da sta se bila že vrnila iz Avstrije, ne da se pa dognati, če je bila Hudovernikova z njima na vsej usodni poti, ali pa, če je prišla njima naproti na planino, kjer je potem vse tri zajela smrt v snegu. Trupli obeh tihotapcev so odnesli v Kranjsko goro in tam pokopali, še preden so bili najdeni ostanki njune tovarišice.

France Košnik je bil doma iz Tržiča in pristojen v Predoslje pri Kranju, stanoval je na Javorniku. Po vsem okolišu je bil znan kot strasten tihotapec in je šele lani odsedel leto dni zapora zaradi tihotapstva. Jože Balon je bil doma iz Kapel pri Brežicah ter je do letos služboval kot trgovski pomočnik pri svojem sorodniku na Javorniku. Delo pa mu ni prijalo in se je popolnoma oklenil nesrečnega tihotapstva. Frančiška Hudovernikova je bila doma z Jesenic in brezposelna delavka. Starši Košnika in Hudovernikove živijo na Jesenicah, uživajo velik ugled in so pretrpeli že mnogo bridkega zaradi nesrečne strasti svojih otrok.

Jutro, 25. maj 1935

25.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti