Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bila je borba na življenje in smrt

Jutro: Ustreljenega gozdarja Krištofa so pokopali v Kotljah
Gornji grad, 10. maja

Poročila o tragični smrti gozdarja Emila Krištofa v našem časopisju niso bila vsa točna, marveč podana na osnovi enostranskih informacij. V ljubljanskem večerniku smo čitali, da sta Aleš Moličnik in Alojz Robnik priznala zločin, češ, da je Robnik pomoril na Krištofa in ga smrtno zadel. To ni točno. Po objektivnih informacijah se je lovska drama, žal, ena izmed številnih v naših lovskih revirjih, odigrala takole: Emil Krištof je v nedeljskem jutru čakal na petelina. Nenadno je v bližini zaslišal strel in prav v njegovi bližini je padel na tla divji petelin. Takoj nato je Krištof začel streljati za divjima lovcema, dva strela sta vidna še zdaj na dveh drevesih in kažeta, da je Krištof meril najprej nizko, proti nogam divjih lovcev, nato pa višje, ker sta divja lovca bežala navkreber. En strel je zadel Alojza Robnika v laket. Kakor je to pač pri divjih lovcih navada, je nato v silobranu Aleš Moličnik (ne Alojz Robnik) oddal strel proti Krištofu in ga smrtno pogodil.

Lovci sodijo, da Krištof ni ravnal pravilno, ker je takoj streljal za divjima lovcema, ko bi ju bil na drug način lahko prestrašil in pregnal. Neopažen,pravijo, naj bi bil ugotovil njuno identiteto in oba naznanil oblastvom. V ostalem bo preiskava in potem razprava pokazala kako se je odigrala tragedija visoko v samotnem gozdu.

Guštanj, 10. maja
Na lovu ustreljeni gozdar škofijskih posestev Emil Krištof je bil na željo vdove prepeljan v njen domači kraj, v Kotlje pri Guštanju. Mnogo znancev in prijateljev ga je pričakovalo pred Guštanjem, saj je bil pokojnik pred odhodom v Luče uslužben pri tukajšnji gozdni upravi. Tih in skromen, vesten v službi, je užival splošno priljubljenost. Počasi je pripeljal avto krsto s telesnimi ostanki, pokrito s številnimi venci in planinskim cvetjem. Godba je zaigrala žalostinko, pevsko društvo je zapelo svojemu članu ganljivo pesem. Koteljski in guštanjski župnik sta vodila žalni sprevod, ki se je pomikal skozi trg. V Kotljah so krsto položili v domači hiši na mrtvaški oder, okrašen s samimi lovskimi trofejami in zelenjem. V sredo dopoldne so potem pokojnika položili v sveži grob pod Urško goro, ki je še vsa pokrita s snežno odejo, le ob vznožju že zelenijo bukve.

Jutro, 11. maj 1935

11.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti