Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova žrtev Kamniških planin

Jutro: Kakor je ponedeljkovo »Jutro« obširneje poročalo, so Kamniške planine na veliko nedeljo zahtevale ...

... novo žrtev: smrtno nevarno se je ponesrečil 22--letni akademik Mirko Gombač, sin policijskega stražnika doma iz Rožne doline. Cesta IX-29. Na veliki ponedeljek je v bolnišnici podlegel poškodbam.

Reševanje ponesrečenega turista s snežišča pod Skuto je bilo zelo naporno in združeno s smrtno nevarnostjo reševalcev. Pri reševanju sta bila prva na kraju nesreče brata Erjavška iz Kamnika, ki sta ponesrečenca spravila čez prvi kamin na glavni plaz pod Kalško goro, kjer se je pa pričel najnevarnejši del reševalne akcije. Pri tem so krepko pomagali člani reševalne ekspedicije iz Kamnika, ki so se jim pridružili tudi nekateri drugi turisti, med njimi Jože Breskvar iz Ljubljane. Kakor bratoma Erjavškoma, gre nedvomno vse priznanje in zasluga za nagel prenos ponesrečenca po skrajno nevarnih po ledenih plazovih in prepadih v dolino tudi ostalim članom reševalne ekspedicije.

Marko Gombač se je rodil 10. januarja 1914 v Trstu. Študiral je pravo na ljubljanski univerzi in je bil zelo nadarjen, marljiv dijak. Močno ga bo pogrešal tudi viški Sokol, kjer je bil vaditelj dece, zvestega člana izgubita z njim TK Skala in ASK Primorje, kjer se je udejstvoval v lahkoatletski sekciji. Bil je izvrsten smučar in turist, napravil je več prvenstvenih tur v Savinjskih planinah, ki jih je s svojim najboljšim prijateljem, pred dvema letoma prav tako tragično preminulim Francetom Lečnikom iz Celja, vse prelezel. Zapušča očeta Franca, brata Cvetka ter sestri Rozi in Danico. Svojo zadnjo pot bo nastopil danes ob 16. izpred bolniške mrtvašnice k Sv. Križu. Lahka mu bodi žemljica na Ljubljanskem polju, ob vznožju Kamniških planin, ki jih je srčno ljubil.

Jutro, 24. april 1935

24.04.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti