Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Glasbena Matica Aljažu

Slovenec: Dolžnost in hvaležnost narekata Glasbeni Matici ljubljanski, da počasti spomin onih mož, ki so s svojim delom obogatili slovensko glasbeno kulturo.

Letošnji njen slavljenec bo triglavski župnik Jakob Aljaž. Rodil se je pred 90 leti 6. julija v mali vasici Zavrhu na severnem vznožju Šmarne gore. Vse njegovo življenje je potekalo v veliki ljubezni do slovenskega naroda. V njem pozna vsak Slovenec najčistejšega in najidealnejšega borca za slovenske planine, saj nam je prav on priboril postojanke v kraljevskem Triglavskem pogorju in to v časih, ko nam oblasti in mogotci niso bili naklonjeni.

Jakob Aljaž pa ni bil le najidealnejši planinec, temveč tudi slovenski komponist, številni njegovi zbori so se tako priljubili občinstvu, da so prav ponarodeli. Tako je njegov »Triglav moj dom« pesem, ki jo pozna in z navdušenjem poje vsak Slovenec. Skrbel pa je tudi, da so prišle slovenske pesmi med ljudstvo najširših slojev in v ta namen je uredil Mohorjevo pesmarico, ki je bila dolgo let najdragocenejši praktični material naših zborov. Kot komponist je bil Aljaž preprost v slogu, a bogat in plemenit po vsebini in čustveni izraznosti. Prav ta milina in lepota njegovih melodije in bo ohranila in obdržala njegove pesmi tudi v dobi, v kateri se je njegova kompozicijska tehnika že preživela. Idealist Aljaž je bil tudi najiskrenejši prijatelj in dobrotnik naše Glasbene Matice, ki se mu je za to vsaj nekoliko oddolžila s tem, da ga je že pred leti imenovala za svojega častnega člana.

Letos pa je Glasbena Matica v njegovo počastitev zasnovala širšo akcijo. Postavila mu bo spominsko ploščo, krasno umetniško delo kiparja Toneta Kralja, ki bo pokazala triglavskega župnika v naravni velikosti pred ožarjenim Triglavom, ki ga je poveličeval vse življenje. Ker je njegova rojstna vasica Zavrh precej odmaknjena od prometa, bo spominska plošča vzidana v stolp šmarnogorske cerkve in tako vidna mnogoštevilnemu slovenskemu ljudstvu, ki vsako leto obišče Šmarno goro.
Uvod k slavnostnemu odkritju bo tvorila Aljaževa akademija, ki bo v petek, 10. maja v filharmonični dvorani. Slavnostno odkritje, ki bo 12. maja na Šmarni gori, pa bo zvezano s slovesnim cerkvenim opravilom, ki ga bo služil stolni dekan g. dr. Fran Kimovec, in s koncertom Aljaževih skladb v obzidju cerkvenega preddvora ene najbolj znanih slovenskih romarskih cerkva. Vse, ki so poznali, ljubili in spoštovali župnika Aljaža, in one, ki časte njegov spomin, vabimo, da se udeleže naših slavnosti 10. in 12 maja!

Slovenec, 28. april 1935

28.04.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti