Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vsakdanji trening

Gorenjski Glas - Jelena Justin: Kriška gora (1471 m) – Popoldanski trening po strmi poti za pogovor s samim seboj oz. za napolnitev baterij od napornega delovnega dneva

Na vseh starih upodobitvah Kranja je v ozadju znamenita panorama Storžiča z grebenom na zahodu. Od desne proti levi si vrhovi sledijo: planina Javornik pod Storžičem, Velika Poljana, Mala Poljana, Tolsti vrh in Kriška gora.

Kriška gora je priljubljena izletniška točka mnogih, za nekatere običajen vsakodnevni trening, za druge pa že velik podvig. Hišna gora za prebivalce Križ, Seničnega, Golnika, tako kot sta Jošt za Kranjčane ali Lubnik za Ločane.

Zapeljemo se do vasi Zgornje Vetrno in nadaljujemo proti vasi Gozd. Na izrazitem levem ovinku je manjše parkirišče, kjer je tudi izhodišče t. i. direttissimo na Kriško goro.

Na njen vrh se bomo podali po ta strmi poti, ki se začne pred vasico Gozd. Kot ime pove, je pot res strma, a dovolj široka in lepo speljana. V spodnjem delu strmina ni pretirana, a z vsakim višinskim metrom postaja vse večja. Pot je sicer lepo speljana v ključih, vmes je celo daljše prečenje v desno, tik preden pa dosežemo travnik, se pa pot šele postavi pokonci. Ko dosežemo travnik, je ta sem in tja tudi precej kamnit, pot gre direktno navzgor. In ja, potrebna je previdnost, da po nepotrebnem ne sprožimo kakšnega kamenja.

Od konca gozda se bomo vzpenjali po travniku, strmo, spet direktno navzgor. Pogled nazaj dol nam razkrije strmino. Tik preden ponovno stopimo v gozd, si lahko oddahnemo na spominski »Klopci Tomaža Kavarja«, alpinista iz Tržiča, ki je leta 2000, po osvojitvi 7546 metrov visokega Mustagh Ata, verjetno zaradi izčrpanosti in onemoglosti, za vedno ostal na omenjeni gori v kitajskem delu Himalaje. Nadaljujemo lahko po zgornji ali spodnji poti; no, po zgornji nas čaka še malce vzpona, potem pa le še prečimo v desno do konca gozda in se čez travnik sprehodimo do Koče na Kriški gori.

S Kriške gore lahko nadaljujemo proti Tolstemu vrhu, od koder lahko sestopimo do Male Poljane in se po t. i. štajnerci vrnemo nazaj do Gozda oz. do jeklenega konjička. No, če nam je pa Kriška za danes povsem dovolj, pa sestopimo po običajni poti, da bomo naredili krožno turo. Z vrha začnemo dokaj strm sestop po gozdni grapi, kjer se sneg zadrži dolgo časa. Ko pot zavije desno, nam je v pomoč celo ograja iz jeklenice, nato pa se začnemo v okljukih spuščati proti vznožju. Ko že vidimo cesto, ki pelje skozi Gozd, predlagam, da se kar držimo kolovoza, ki zavija desno, mimo nekaj vikendov, nato pa se spusti do asfaltirane ceste, po kateri se sprehodimo do svojega jeklenega konjička, ki nas zvesto čaka na parkirišču pri začetku strme poti na Kriško goro. Naredili smo dober trening!

Nadmorska višina: 1471 m
Višinska razlika: 621 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 2 / 5

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti