Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Varno v šesto sezono

akcije Očistimo naše gore: Na otvoritveni slovesnosti pri Gospodični na Gorjancih se je zbralo okoli sto ljubiteljev narave

Ljubitelji pohodništva in planinarjenja so se v nedeljo zbrali na otvoritvi šeste sezone vseslovenske družbeno odgovorne akcije Očistimo naše gore. Da smo Slovenci športen narod, ki rad zahaja v hribe, je pri Gospodični na Gorjancih potrdilo okoli sto udeležencev, ki so pomagali pri čiščenju poti do najbolj obiskane planinske postojanke na dolenjskem in belokranjskem območju. Na prvi čistilni akciji so se ljubiteljem narave pridružili tudi člani Gorske reševalne zveze Slovenije, ki so udeležence z napotki o varnosti v gorskem svetu pospremili v novo planinsko sezono.

Da je hoja zabavnejša, če se v hribe odpravi večja skupina ljudi, so dokazali pohodniki, ki so se povzpeli do Gospodične – vrha, poimenovanega po grajski gospe iz bajke Janeza Trdine, ki je v osrčju Gorjancev odkrila bistri zdravilni studenec. Generacije ljubiteljev planin, ki so s Triglavovo biorazgradljivo vrečko za pobiranje odpadkov osvojile priljubljeni dolenjski hrib, so se tako poleg čiščenja prepričale tudi o lepotilnih in zdravilnih učinkih vode iz studenca. Skupaj so pohodniki v prvi letošnji ekološki akciji naravo gorjanskih škratov in lepih gospodičen olajšali za dobrih 20 kilogramov smeti.

Ambasadorji čistih gora

V akcijo Zavarovalnice Triglav je iz leta v leto vključenih vedno več ljubiteljev narave – več kot 34 tisoč je ambasadorjev čistih gora – ki s skupnimi močmi in ljubeznijo do narave skrbijo, da bodo v lepotah narave uživale tudi generacije za nami. Luka Pušnik, predstavnik Zavarovalnice Triglav, je na otvoritveni slovesnosti dejal: »Tudi v šesti sezoni vseslovenske akcije namen ostaja enak: očistimo naše gore in planine ter poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti. Ljubezen do gibanja in obiskovanja gorskega sveta bomo v tej sezoni prenašali tudi na otroke. Učili jih bomo preudarne in varne hoje v hribe, staršem pripravljali predloge za družinske izlete, s skupnimi močmi pa skozi celotno sezono s čistilnimi akcijami naravi pomagali zasijati v vsej svoji lepoti. Tudi letos bomo akcijo Očistimo naše gore povezali s projektom Otroci Triglava – varni v igri, povezani z naravo in pomagali pri prenovi igral ob eni od planinskih postojank

Po znanje v šolske klopi

Na prvi čistilni akciji so se planincem pridružili člani Gorske reševalne zveze Slovenije, ki so udeležencem prikazali, kako se obnašati v gorskem svetu in kako pravilno ravnati v primeru nesreče. Vzroki za nezgode so največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost ter pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti in podcenjevanje vremenskih razmer, pojasnjuje Robert Kralj, vodja posebne enote Policije Gorske enote, in dodaja: »Ko se nesreča zgodi, je najpomembnejše pravilno ravnanje. Zato me veseli, da bo letos Zavarovalnica Triglav sodelovala pri projektu Gorske reševalne zveze Otroci se učijo pomagati, v sklopu katerega bomo med drugim izvajali delavnice po osnovnih šolah po Sloveniji.«

V dolino s skoraj 25 tonami smeti

V petih letih, odkar poteka akcija Očistimo naše gore, so ozaveščeni obiskovalci planin in gora napolnili že 125 tisoč vrečk, v katerih se je nabralo kar 24 ton smeti.
Letos bo v akciji Zavarovalnice Triglav opremljenih več kot 70 planinskih postojank po vsej Sloveniji, tudi nekaj visokogorskih koč, kot so Dom na Komni, Koča pri Triglavskih jezerih, Vodnikov dom na Velem polju, Koča na Kamniškem sedlu in Triglavski dom na Kredarici. Prav tako bodo biorazgradljive vrečke čakale izletnike na vseh zgornjih postajah slovenskih žičnic, ki obratujejo skozi vse leto – na Krvavcu, Veliki Planini, Mariborskem Pohorju, na Golteh in Starem Vrhu.

Poskrbite tudi letos, da bodo gore z vašo pomočjo vse bolj čiste, hoja po njih pa čim bolj varna in preudarna. Povej naprej!

  ...04.2015

...04.2015


G-L, 16.04.: Otvoritev šeste sezone  

ND/G-L: Že šesto leto za čiste gore

G-L, 03.04.: Začenja se 6. sezona akcije

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti