Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje na Lisci

v Jurkovi koči in Tončkovem domu je bilo četrto srečanje vodstev PZS in HPS

Bilo je 11. in 12. aprila - prvič v planinskem okolju in znova v prijetnem prijateljskem in delovnem vzdušju.

Srečanje se je nadaljevalo po skupščini v Sevnici in odprtju dokumentarne razstave Skupaj v gorah na Gradu Sevnica, v kateri HPS ob lanski 140. obletnici ustanovitve poudarja pomemben del svoje zgodovine, ki se nanaša na prijateljstvo, druženje in sodelovanje slovenskih in hrvaških planincev.

Delovnega srečanja so se udeležili Bojan Rotovnik, Miro Eržen, Tone Jesenko in Matej Planko iz Planinske zveze Slovenije (PZS) ter dr. Hrvoje Kraljević, Darko Berljak, Vlado Novak, Tomislav Čanić in Ivo Hapač iz Hrvaške planinske zveze (HPS).

V sobotnem začetnem delu sta generalna sekretarja opravila pregled preteklih skupnih aktivnosti s poudarkom na zapisniku prejšnjega srečanja aprila 2014 v Ogulinu. Izpostavljeno je bilo dobro sodelovanje obeh zvez z izmenjavo strokovnih kadrov ter možnost skupnih prijav na razpise Evropske unije in medsebojne ponudbe planinske literature po akcijskih cenah. Slovensko-hrvaški pokal v lednem plezanju se je dobro prijel in ga velja nadaljevati. Vodstvi obeh zvez podpirata in spodbujata tako sodelovanje komisij kot društev z obeh strani meje, konkretne dogovore pa prepuščajo njim.

Nadaljevanje je bilo namenjeno skupnim projektom za prihodnost. Za pomoč planinskim društvom se bo pripravil spisek atraktivnih izletov skupaj s kontakti vodnikov in informacijami o prenočevanju, da se posreduje društvom v obeh državah. Evropski pešpoti E6 in E12 naj bi se prek meje nadaljevali na Hrvaško. Zaživela je tudi pobuda za dvojezični planinski dnevnik Vrhovi prijateljstva Slovenija-Hrvaška – kot povabilo slovenskim in hrvaškim planincem k obisku izbranih 40 vrhov v obeh državah. PZS je podala uraden predlog, da bi zaživelo balkansko prvenstvo v planinski orientaciji.

Za konec so izmenjali informacije o pomembnejših datumih medsebojnih aktivnosti v letu 2015. Konec maja bo skupščina Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU) in jeseni skupščina Mednarodnega združenja planinskih organizacija (UIAA) v Južni Koreji. Skupščina HPS in dan slovenskih planinskih doživetij PZS bosta na isti dan – 13. junija. Sedmega avgusta ob 120-letnici postavitve Aljaževega stolpa bo PZS izvedla več prireditev, namenjenih počastitvi visokega jubileja kulturnega spomenika in simbola Slovencev, 17. maja pa bo HPS praznovanje svoje 140-letnice zaključila s pohodom in razstavo.

Sobotno delovno srečanje se je sklenilo z večerjo in pogovorom v Tončkovem domu na Lisci ter nadaljevalo v nedeljo, ko so si slovenski in hrvaški planinci ogledali dela tehnične ekipe Komisije za planinske poti PZS in markacistov PD Lisca Sevnica pri nadelavi nove zelo zahtevne planinske poti na Lisco in druge znamenitosti razglednega vrha severno od Sevnice ter tako v planinskem vzdušju končali uspešno letno srečanje.

Besedilo in fotografije: Manca Čujež 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti