Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za 1. avgust nov planinski dom na Stolu

Železar: Sredi ledeno mrzle in hude zime leta 1942 so prvoborci jeseniške Cankarjeve čete ves dan bili hude boje z dobro oboroženimi, sitimi in dobro oblečenimi Nemci na Stolu.

20. februarja proti večeru je v tej bitki na pragu takratne Prešernove koče padel prvoborec Jože Koder, ponoči pa je kres s pogorišča te koče kazal partizanom pot skozi nemške obroče v svobodo.

Ob 20-letnici te pomembne bitke so dali prvoborci idejo, da bi na ruševinah stare Pre¬šernove koče zgradili nov planinski dom. Zamisel so navdušeno pozdravili ter materialno in moralno podprli številni ljubitelji in obiskovalci gora, potrebno pomoč pa so poleg članov ZZB in planinskih organizacij obljubili tudi gorenjski delovni kolektivi in gospodarske organizacije.

V lanskem poletju je bila izvedena uspešna finančna in nabiralna akcija, poleg tega so prostovoljci prenašali tudi gradbeni material na višino 2.098 m ter začeli z zemeljskimi deli in gradnjo koče same. Letos bodo dela takoj nadaljevali, čim bo mogoče. Gradbeni odbor potrebuje še nekaj sredstev. Lovska dru¬žina »Stol« se je obvezala, da bo na gradbišče prenesla del gradbenega materiala. Organizatorji so zato prepričani, da bo akcija uspela in da bo nov Prešernov dom sredi poletja letos že dograjen in izročen namenu. Nanj bodo vzidali tudi spominsko plo¬ščo v spomin na bitko jeseniške Cankarjeve čete z Nemci 20. februarja 1942 in v spomin na Jožeta Kodra, ki je takrat žrtvoval svoje mlado življenje.

Ob otvoritvi, ki je predvidena za 1. avgust, občinski praznik, bodo vsa gorenjska planinska društva organizirala množičen pohod na Stol. Organizatorji pričakujejo tudi goste iz sosedne Koroške.
Trenutno pa ima gradbeni odbor pri delu težave. Podjetje »LIP« ga je tožilo, ker ni poravnal računa za 5 m³ slabih desk, ki so jih prvotno nameravali pokloniti in zato gradbeni odbor računa tudi ni plačal.

Železar, 3. april 1965

   Železar

 

 03.04.1965

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti