Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Klemen Premrl:

Delo, Creative morningPlezanje - moj hobi in moje veselje / Jutri ob 9.00 bo najboljši ledni plezalec predaval na Kreativnem jutru. 

Če vas ne bo tam, ga spremljajte na Delo.si.

Kateri mejniki so vplivali na to, da ste danes tu, kjer ste?
Prvi mejnik vsekakor predstavlja udeležba na mednarodnem plezalnem srečanju v L'Argentiere La Besseee, ki sem se ga kot mlad perspektivni plezalec udeležil leta 1996. Tam sem prvič videl največje mojstre lednega plezanja, ki so dobesedno plesali po ledu in mi odprli povsem nov pogled na ta šport.

Naslednji mejnik je najbrž udeležba na tekmovanjih za svetovni pokal v težavnostnem lednem plezanju, kjer smo orali ledino tekmovalnemu lednemu plezanju, ter naredili velik korak naprej tako pri sami tehniki plezanja kot tudi razvoju plezalne opreme.

Plezanje v Helmcken Falls, Wels gray park, Kanada, BC, kjer smo v letih 2012 in 2014 preplezali verjetno najtežje ledne in kombinirane smeri na svetu.

Sodelovanje pri projektu GoPro, Hero4, To Climb an Iceberg, Greenland 2014, kar mi je prineslo tudi nekaj medijske pozornosti.

Se boste s tem, kar delate, ukvarjali do konca življenja?
Vsekakor! Najbržda res ne s plezanjem, ampak z aktivnim preživljanjem svojega časa v naravi.

Kaj vas navdihuje, kaj vam daje energijo?
Trenutno me navdihuje možnost, da šport, s katerim se ukvarjam, lahko pripeljem stopničko višje, odprem oziroma pokažem nove možnosti, in s tem motiviram ostale, ki prihajajo za nami in bodo stopili še korak dalje.

Kaj počnete, kadar ne delate, kadar ne ustvarjate?
Plezanje je moj hobi, moje veselje, sprostitev. Kadar imam čas, plezam, oziroma sem v naravi, na kolesu, v čolnu, kjerkoli...

Nam zaupate misel, ki vam zdajle pade na pamet?
Go big, or go home!

  26.02.2015, 18:00

 

Klemen Premrl je najboljši ledni plezalec na svetu. Dejstvo, ki drži že nekaj let. Preplezal je že vseh pet trenutno najtežjih lednih ali kombiniranih smeri na svetu.

Ameriški proizvajalec akcijskih kamer GoPro je enega izmed promocijskih videov za četrto generacijo svoje kamere snemal tudi na Grenlandiji. Na ledeno goro sta se odpravila Tržičana Klemen Premrl in Aljaž Anderle: GoPro: To Climb An Iceberg in 4K. Ledene gore so zelo krhke in le največji mojstri ledenega plezanja se lahko spopadejo s tako zahtevnim in nevarnim izzivom.

»Vedno sem si želel plezati na ledeno goro. Toda tega dejansko nihče ne počne. Ledene gore so izredno nepredvidljive. Nihče ne ve, kako trdne so in kako se bodo odzvale,« pove Premrl.

Na kateri nadmorski višini se je začelo seganje po najvišjih vrhovih, zakaj mu led ne pride do živega in kje vedno znova najde motivacijo za vrhunske podvige izvemo v tokratnem kreativnem jutru.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti