Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika planina - 23.03.15

Silvo Baznik: V tem tednu ne bo veliko sonca in ob poslušanju napovedi, da se bo zjasnilo, sem hitro bil v avtomobilu in se odpeljal v Stahovico, kjer sem ustavil ob cesti nad lovsko kočo nad vasjo.

Že po nekaj korakih sem začel srečevati pohodnike, ki so se že vračali s Primoža. Na drevesu je tabla z napisom »pse na vrvico«. Cesta pripelje do zadnje višinske kmetije in le redki se z avtom zapeljejo še višje, do ovinka, kjer stoji tabla z napisom »Ne parkiraj na ovinku« a je običajno ne upoštevajo. Na tem ovinku gre markirana pot skozi gozd in ko pridemo mimo kapelice in znamenja in malce navzdol do razpotja, gremo lahko desno do Sv., Primoža ali levo navzgor še dalje skozi gozd na pot proti Kisovcu in Mali planini.

Izbral sem levo pot in nadaljeval gor in dol do prvega snega, ki je pod majhno ravnico, kjer je včasih stala Mickina koča. Tu gre pot malce navzdol na Pasje pečine in druga varianta, po kateri sem šel, malce navzgor do vrha Pasjih peči, od koder sem se spustil do razpotja med Kisovcem in Malo planino. Seveda sem nadaljeval proti planini in se skozi gozd, tudi po poledenelem snežišču, povzpel na planino.

Nebo so še vedno prekrivali oblaki in rahla meglica in veter sta božala pobočja planine. Hodil sem po zahodnem robu Male planine in se povzpel na Poljanski rob nad Domžalskim domom. Kamniške gore so prekrivali oblaki in zato danes ni bilo pogleda na visoke gore. Nadaljeval sem pot po grebenu nad Velikim stanom in se povzpel na najvišjo točko planine, Gradišče.

Na Gradišču nisem ostal dolgo, le toliko, da sem se podprl iz nahrbtnika in odšel nazaj. Na Mali planini sem našel podlesek in teloh in naredil vrsto fotografij. Dokler sonce ne bo ogrelo tal in stopilo sneg, ne bomo mogli občudovati trate polne cvetja. Tedaj se gotovo vrnem na planino.

Nazaj grede sem hodil po grebenu gozda in se ustavil pri Sv. Primožu, ki je bil že obsijan s soncem. Prav so imeli vremenoslovci, le jaz sem bil prezgoden, da bi v fotoaparat ujel Kamniške Alpe.

Za konec ture sem se zapeljal v Kamnik. Želel sem si ogledati razstavo slik sošolke, a vrata razstavnega prostora so bila zakljenjena in z ogledom ni bilo nič.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti