Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje

martuljških gora: Rigljica-Rušica-Vrh nad Rudo-Frdamane police je v zadnjih dveh dneh minule zimske sezone opravil Domen Kastelic, član AAO

Gaženje po svežem snegu, poprhana skala ... tudi nekaj spustov po vrvi.

Malo je tovrstnih prečenj naših gorah, v Martuljku še posebej.
Spominjamo pa se prvega, ki je opisan v AN - 08.01.1975Sam po grebenih
Stane Belak-Šrauf je uresničil svoj davni sen, prečil je grebene nad Martuljkom in to celo sam. Na Novega leta dan ga je tovariš zapeljal do slapa Peričnik in prespal je pod Čerlovcem. V četrtek se je povzpel na Kukovo špico in nadaljeval do Bivaka 2, kjer je prvič prenočil. Potem je nadaljeval po grebenih prek Oltarja in Ponce, se po južni steni povzpel še na Malo Ponco in noč ga je zatekla pod vrhom Špikovega grabna. V soboto se je prek vzhodne stene Lipance (poledeneli skoki) in Špika povzpel še na Frdamane police in Ruso peč (težak sestop) ter Rušico in nato pod vrhom Rigljice še zadnjič bivakiral. Z Rigljice je sestopil po Čopovi smeri (mestoma IV) v Pod Srce in turo končal v nedeljo 5. t. m. okoli poldne. Pripomniti je potrebno, da je na to turo računalo še nekaj drugih navez (med Veliko in Malo Ponco je našel celo depo s hrano), da so nekateri tudi že poskušali, da pa je bila bistveno daljša in težja, kot je računal.

21.03.2015
On the last two days of winter I traversed "Rigljica-Rušica-Vrh nad Rudo-Frdamane police" ridge in Julian Alps. Surprisingly I encountered no conditions at all. Despite lack of snowfall and warm temperatures this winter, especially the first day I was constantly drawing in fresh snow, and when climbing steep sections there was no ice but only powdered rock. But, great two-day up and down adventure with amazing views!

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti