Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V zaledju Senja

Planinska skupina Bazovica je obiskala malo znan in redko poseljeno Alino Bilo nad Senjem

Prvi dnevi pomladi, slaba napoved z nekaj dežja in veliko burje, iskanje novega in neznanega, kar dosti soli za novi izlet planinske skupine; bil je v nedeljo, 22. marca.

Visoko nad jadransko magistralo med Novim Vinodolskim in Senjem se vrstijo mesta Krmpote, Alan in Krivi Put s številnimi zaselki. Nekoč je tod kar mrgolelo življenja, danes so to vglavnem pusta mesta. Nekaj vikendov in veliko hiš, ki se počasoma podirajo. Življenje ob morju je veliko lažje.
Prelepi kraji na južnem koncu Kapele, prehodnem področju med Gorskim kotarjem in Velebitom. Poletne vročine, saj je Senj eno od najtoplejših mest na Hrvaškem, orkanske burje in precej snega v zimskem času so značilnosti klime v teh krajih.

Alino Bilo je z 1106 metri nadmorske višine najvišja točka severozahodnega dela Senjske planinske obhodnice ki jo vzdržujejo pridni člani PD Zavižan iz Senja. 15 kontolnih točk ter vzponi od morja do nekaj nad 1400 metrov višine so značilnosti obhodnice. Dnevnik in priročna karta se dobijo v društvu.

Člani PS Bazovica so del obhodnice od Krivega Puta čez Alino Bilo do Sibinja na samemu morju prehodili v sedmih urah. Spremljala sta jih dva člana HPD Zavižan kar je pomenilo veliko pomoč pri iskanju včasih malce zapletenih prehodov. Sploh je pomoč bivše predsednice senjskega planinskega društva Nade Turina pri organizaciji tega izleta bila velika. Okrog tristo metrov vzpona in čez 1100 metrov spusta.
Lep pomladanski dan, obilica pomladanskega cvetja, predvsem gorski kosmatinec (Pulsatilla montana) so navušili udeležence izleta. Razgledi proti morju, otokima Krku, Prviču, Golemu, Grgurju in Rabu so impresivni. Meglice preprečile pogled z vrha proti vrhovima Gorskega kotarja in tudi Velebit se je bolj slutil kot videl. Žal so v tem koncu želeli ujeti energijo znane senjske burje s štirinajstimi vetrnicami ki precej kazijo prelepo pokrajino. In še osemnajst naj bi jih zgradili na drugi strani Vinodolskega kanala, na področju Obzove na otoku Krku. Človek počasi, vztrajno in brez milosti uničuje planet na kateremu živi.

Zapisal in fotografiral: Darko Mohar

  ...03.2015

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "V zaledju Senja"

Franci Savenc,

Objava predvidena: 25. 03. 2015 05:28 = izostala, na vprašanje Moharja, kje je, sem jo zdaj aktiviral.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti