Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrsnik

Pobočje se razteza vse do izstopa v dolino, ko v jesenskem času brez listja na drevju pridobi na vidljivosti po spodnji Bohinjski dolini, kjer vodi bleda stezica po gozdnem robu grebenaJanez Pikon: Zaradi središčne lege je brezpotje z južnim in razglednim grebenom pravi učbenik bohinjskega zemljepisa. Razvlečeni greben ponuja svoje razglede na obroke.

Vrsnik

Gozdni vrh z izpostavljeno južno steno in dolgim vzhodnim grebenom si je razdelil obe bohinjski dolini, ledenik pa je obtesal predvsem njegovo južno ostenje. Dvoje urejenih plezališč je opaziti, katere je zgradilo domače društvo Alpe d.o.o. in številne plezalne smeri, te vodijo višje v južno ostenje prepoznavnega gozdnega vrha, ki se strmo vzpenja severno nad Savo Bohinjko ob vaseh po dolini do Bohinjskega jezera. Steze iz različnih smeri še posebej tiste stare rudarske, ki so vodile do že davno opuščenih rudniških rovov in se zaraščajo, kot je usihalo bohinjsko fužinarstvo, ter se z njegovim koncem dokončno zarasle. Še vedno živahni so številni kolovozi do rovtov, kjer lastniki še kosijo in spravljajo seno, čeprav tudi tega ni več v nekdanjem izobilju.

Zaradi poraščenosti od nikoder ni mogoče videti celotnega obzorja, zato pa vsaka gozdna jasa preseneča z novim in drugačnim pogledom, sedaj v zimskem času zaokroženim v belem okvirju zasneženih krošenjPrehod v poletnem obdobju čez zložno sleme do vrha je mozaik kot zaokrožen in prelepi alpski vrtŠe vedno živahni so številni kolovozi do rovtov, kjer lastniki še kosijo in spravljajo seno, čeprav tudi tega ni več v nekdanjem izobiljuSteze iz različnih smeri še posebej tiste stare rudarske, ki so vodile do že davno opuščenih rudniških rovov in se zaraščajoZaradi poraščenosti od nikoder ni mogoče videti celotnega obzorja, zato pa vsaka gozdna jasa preseneča z novim in drugačnim pogledom, sedaj v zimskem času zaokroženim v belem okvirju zasneženih krošenj

Neizbrisan pečat so grebenu vtisnili davni ledeniki, ki so obtesali pobočja. Marsikje se poganjajo čez krošnje vrtoglavi prepadi, le zahodna, f'žnarska stran je položna. Tu so domačini izsekali gozd in ustvarili sončne prostrane rovte Zavaze ali Za laze, Kozji hrbet, Drage, Grgar. Zaradi svoje središčne lege je brezpotje z južnim in razglednim grebenom pravi učbenik bohinjskega zemljepisa. Razpotegnjeni hrib skupaj s Široko polico (892 m), Vrsnikom (803 m) in Pečjo (719 m) ponuja svoje razglede na obroke.

Zaradi poraščenosti od nikoder ni mogoče videti celotnega obzorja, zato pa vsaka gozdna jasa preseneča z novim in drugačnim pogledom, sedaj v zimskem času zaokroženim v belem okvirju zasneženih krošenj. Prehod v poletnem obdobju čez zložno sleme do vrha je mozaik kot zaokrožen in prelepi alpski vrt. Pobočje se razteza vse do izstopa v dolino, ko v jesenskem času brez listja na drevju pridobi na vidljivosti po spodnji Bohinjski dolini, kjer vodi bleda stezica po gozdnem robu grebena.

Pojmovanju krajevnih imen je vredno pozorno prisluhniti predvsem ljudskemu izročilu domačinov (... vaščani vasi Polje in Kamnje ...). Gozdni vrh z imenom Vrsnik je pravilen naziv (ne, Rsnik), ki je napačno vpisan v skoraj vseh zemljevidih in turističnih vodnikih.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Vrsnik

VrsnikGozdni vrh z izpostavljeno južno steno in dolgim vzhodnim grebenom si je razdelil obe bohinjski dolini, ledenik pa je obtesal predvsem njegovo južno ostenje Bohinjsko jezeroPrehod v poletnem obdobju čez zložno sleme do vrha je mozaik kot zaokrožen in prelepi alpski vrt

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti