Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bogovi pekla

Tine Cuder: V četrtek, 12. marca, sva s Štefanom Liebom iz Beljaka splezala novo smer v Prišni glavi

Bogovi pekla: V/5, M5+, 700 m, 7,5 h.

Po ponedeljkovih dobrih razmerah v Belih sanjah, sem bil prepričan, da bo šlo tudi po tej liniji.
Dostop za smer smer je enak kot za Bele sanje. Pod njimi zavijemo v desno v sosednjo grapo in dostopimo pod steno. Prvi raztežaj poteka po strmem snegu nalepljenem na platasto steno. Je eden ključnih raztežajev v katerem so potrebne dobre snežne razmere. V nasprotnem primeru je plezanje zelo otežkočeno.

Nadaljujemo po desno usmerejeni rampi do manjšega drevesa. Od tu navzgor s težnjo proti desni čez strme, mestoma navpične trave, do strme rampe usmerjenev levo. Po njej navzgor do položnejšega sveta, ki mu sledimo tri raztežaje ter ob prvi možnosti zavijemo desno navzgor na izrazito poraščeno rebro v steni.

Po lepih prehodih prečimo v desno, kjer zavijemo navzgor po travnatem svetu, orjentacija je polica v desno nad nami. Do police je še en raztežaj po strmih travah. Nato po izpostavljeni polici v desno.
Tu se smer priključi smerem: Vidimo se v peklu, Klic divjine in Ledene rože ter še tri raztežaje po razu na vrh Prišne glave.

Za novo smer je značilno slabo varovanje ter varovališča, kot v vseh podobnih smereh v tem koncu. To je največkrat na cepinih, ice hookih ter travnih klinih in podobnih pripomočkih za tovrstno plezanja.
Na vrhu sva bila ob 15.30 in tako še pri dnevu sestopila v Bovec.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46167

Novosti