Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorenjski nagelj

AO Tržič - Miha Zupan: Možnica je res divja, stene nad njo pa še bolj, že kar malo na Karavanke vleče vse skupaj. AO Kranj: Miha Zupin

In le kako da si nebi v teh stenah nad dolino zaželel preplezati ene prvenstvene. Prav veliko o steni nisva vedela, da je visoka 750 metrov in da so v steni prehodi do vrha sva videla v Primorskih stenah, saj ostalo bova pa že pod steno videla ... Za vzpon se zmenim z Mihcem.
Aja o razmerah nisva vedela ničesar. Pa sva šla, vsaj pogledat!

Zgodaj zjutraj rineva proti steni, dostopa je za dobri dve uri. V vetru navlačiva vso opremo in premražena zarineva po snežnem stožcu.
Nad njim že pikava v neizprosni strmini, v ledu in škripavcu - strme primorske trave so zakon! Slediva pač razmeram in se težavam umikava po liniji najmanjšega odpora, tako da malo vijugava in kmalu doseževa vrh poraščenega dela stene. No ko pa se stena odpre in pokaže naklon in ves led ter škripavec, sva pa malo "zašvicala". Sledila sva "štrajfnu", po zajedi in žlebovih, preko grede do strmega stebra. No izdelati varovališče, ki bi mu vsaj malo verjel je pač utopija, tako da visiva na cepinih, lednih vijakih in icehookih, Mihec preizkusi še kline za v trave, ki jih je prešvercal s  Poljske ... pa ni vse skupaj nič. Mihec potegne raztežaj po kotu, meni pripada previs in kmalu doseževa gredo pod previsno zaporo. Pod zaporo sva enotna, da tu čez pa ne bova rinila, zato prečiva v levo, narediva eno kljuko in že sva pod izstopno zajedo. Še najbolj sva razmišljala prav o zajedi, kakšna sploh je? No pa sva jo na koncu preplezala brez težav, prav tako sam izstop iz smeri, kjer sva morala malo telovaditi po skalah.

Preplezala sva prvenstveno smer nad dolino Možnice, Vrh ribežnov, smer sva poimenovala Gorenjski nagelj; sva bila enotna, da je smer tako lepa, kot gorenjski nagelj na primorskem ganku.

Smer je dolga okoli 750 metrov, ocena pa IV, 4+, M, 90/60-80°.
Plezala Miha Zupan in Miha Zupin, 7. marca 2015, v idelanih razmerah, expresnih šest ur in pol.
 
Saj sama smer ni nič posebnega, samo občutek, da to preplezaš pred vsemi primorci je pa super!
MihaZ  

AO Kranj: 09.03.2015 - Možnica- Vrh Ribežnov - kombinirana tura - Miha Zupin

Miha Zupan (AO Tržič) je imel dobro idejo za novo smer in seveda sem se takoj strinjal, da greva pogledat. V začetku Možnice naju pričaka že poletno vzdušje (temperature nad ničlo in povsem brez snega), ko pa prideva višje v dolino, pa vlada še prava zima- vse pokrito s snegom, za boljše vzdušje pihlja še rahel vetrič (ki je na srečo ostane rahel). Kmalu sva v steni, saj naju že srbijo prsti. Plezarija dobra! Spodnji del poteka po strmih travah (in škripavcu) ali pa po rušju, odvisno pač od narave in usmerjenosti plezalca :) Srednji in zgornji del zopet po bogatih travah (niso plitve in lahko korajžno mlatiš po njih), škripavcu in vmes še po snežnih gobicah.

Skratka bera motovilca in gobic bo letos dobra :)

Smer je lepa, pa tudi kar resna, saj poteka po odprti travnati steni. V spodnjem delu je v bližini smeri še veliko macesnov, ki pa z višino izginjajo. Varovanje je za tak tip plezanja kar solidno. Ponavljalcem priporočam namesto velikega okljuka(v zgornji polovici smeri) direktni prehod čez ''previsni del'', saj je izgledalo plezljivo zaradi vidnih šopov trav in vmesnih ''štrajfnov'' škripavca.

Skratka lepa-primorska travno-snežna smer. Ocena: IV/4+,90°/60°-80°.

09.03.2015

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti