Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Od Višnje Gore do Muljave

Majda Gašperin: Dan, ko te (po)streže grajska gospoda

Pogled skozi okno avtobusa da občutek lepega dne. Jutro se komaj prebuja: vzhajajoče sonce, rdeče obarvani oblaki, Kamniške Alpe, vse drvi mimo …
V srednjeveškem mestnem jedru Višnje Gore je direndaj kakor običajno. Pri cerkvi sv. Ane igra godba na pihala poskočne viže. Pohodniki se prerivajo okoli mize za prve žige in plačilo startnine. Še sonce se veseli z nami, ko še malo zaspano posije skozi oblake. Prvi klanec in pozdravi nas polž, priklenjen na verigo. Mogoče moramo po polžje napredovati. Le tako si lahko ogledamo vse znamenitosti.

S sestro jo ubereva navkreber proti razvalinam Starega gradu. Pod njim pa grajska gospoda, ki streže nas, pohodnike. Celo kraljična je pri volji, da se postavi pred objektiv. Aperitivov vseh vrst, piškotki, vse kar hočeš. Za nas, ki pijemo čaj pa prijazna gospodinja napolni lončke iz kotla. Ogenj prijetno prasketa in čaj je zelo okusen. Ravno je nabrala rože, malo posušene tam okoli kotla, se šali. Še dva planinca sta hotela biti zraven privlačne kuharice. Ne doživiš vsak dan, da se grajska gospoda vrti okoli nas. V »visoki« družbi je vzdušje prijetno in kar ne moreva se posloviti. Na lice dobiva še narisanega polža, da se ve kako morava nadaljevati pot. To vzameva zelo resno in hodiva po polžje.

Ogledava si ruševine Starega gradu. Z grajskega obzidja opazujem gospodo tam spodaj. Veselje in smeh slišim po vsej poti. Skozi grajsko okno pogledam proti dolini. Višnja gora je že za nami, pot hitro mineva, ljudi je veliko. Ko ravno fotografiram kozolec z obešeno koruzo, se v koloni zasliši harmonika. Obrnem se pa jo zagledam, gospo Heleno, ki je v družbi Korlna, ki je vlekel meh in še nekaterih, hodila po Jurčičevi poti. Zelo prijetno srečanje. Potem skupaj uganjamo norčije na Polževem. Srečamo se zopet pri cerkvici Svetega Duha. Vedno me privlači notranjost cerkva, poslikave in vse ostalo. Vreme nam je naklonjeno, pot je suha, le rožic je bolj malo. Ogledava si tudi cerkev Janeza Krstnika. Ostane nama še tista na Muljavi, če bo odklenjena.
Razgledi po dolenjskih hribčkih in dolinah so nekaj posebnega. Prijazni domačini ponujajo pohodnikom svoje dobrote, še gasilci imajo stojnico. Na Muljavi je velika gneča. V objektiv ujamem Jurčičevo domačijo in star vozni park pod kozolcem. Čas je za odhod. Skozi okno avtobusa opazujem igro oblakov, ki se podijo nebu.

Naslednje leto spet pridem!

Majda Gašperin

 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti