Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 26.02.15

Primorski dnevnik: Mežnarju posmrtna nagrada; Srečanje s pobratenim društvom PD Integral; Preneseni izlet, ...

Mežnarju posmrtna nagarda

Planinska zveza Slovenije (PZS) je Luko Lindiča in Anastasijo Davidovo razglasila za najuspešnejša alpinista leta 2014, Janeza Svoljška pa za najperspektivnejšega alpinista v lanskem letu. Najuspešnejša športna plezalca sta Mina Markovič in Jernej Kruder. Na slovesnosti v Cankarjevem domu so nagrado za posebne dosežke v alpinizmu prejeli Marko Prezelj in Aleš Česen, Luka Krajnc in Domen Kastelic. Vrhunski alpinist in gorski reševalec Peter Mežnar, ki se lani poleti z odprave, skupaj z Alešem Holcem, na alpinistično slabo raziskanem področju Durbin Kangri, v Himalaji ni več vrnil, je nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma prejel posmrtno.

Srečanje s pobratenim društvom PD Integral

Četrtega oktobra 1980 je bilo na Planini pri Jezeru nad Bohinjem še posebno slovesno, saj se je v koči odvijala svečanost pobratenja med Slovenskim planinskim društvom Trst in PD Integral (takrat še SAP Viator) iz Ljubljane. Takoj se je začelo tesno in plodno sodelovanje med društvoma. Med številnimi skupnimi pobudami je prav gotovo najbolj občuteno vsakoletno srečanje, ki ga društvi izmenično prirejata.
Letošnje srečanje bo v nedeljo, 1. marca 2015, v organizaciji tržaških planincev. S prijatelji iz Ljubljane se bodo podali v Slovensko Istro. Skupno bodo prehodili pot od Gračišča do Hrastovelj. Med potjo bodo spoznavali težko življenje Šavrink, občudovali lepoto istrskega sveta posajenega z gručastimi vasicami v zavetju mogočnega skalovja, predvsem pa bodo obiskali enega najlepših biserov slovenske kulture, vas Hrastovlje, kjer se za visokim taborskim zidom skriva romarska cerkev sv. Trojice z izrednimi srednje vaškimi stenskimi poslikavami. Med pohodom si bodo izletniki ogledali še lepo urejen privatni vojaški muzej. Srečanje pa se bo zaključilo ob toplem kosilu in prijateljskim druženjem.
Tržaški planinci se bodo zbrali v Bazovici pri Kalu ob 8.30. Z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, se bodo peljali mimo Črnega Kala, kjer se bodo srečali z ljubljanskimi prijatelji, in naprej do Gračišča, do izhodišča pohoda. Izlet je primeren za vse. Predvidene so približno 3 ure zložne hoje. Člane vabimo, da se srečanja udeležijo in se še danes javijo na tel. št. 040 413025 (odgovarja Marinka).

Preneseni izlet

Iz tehničnih razlogov preneseni februarski izlet v Posočje, namerava Slovensko planinsko društvo Trst izvesti v nedeljo, 8. marca 2015.
Pohodniki se bodo zbrali ob 8.30 na trgu v Sesljanu, od koder se bodo z osebnimi avtomobili podali do parkirišča nad Solkanom. Tu se začenja makadamska pot, po kateri se bodo povzpeli visoko nad strugo Soče, do spomenika na Vodicah. Pot bodo nadaljevali proti Sveti gori, ki kot mogočen zid obroblja Grgarsko kotlino in jo loči od Soške. Upravičeno jo imenujemo južni stolp Banjšic. Potem, ko se bodo pohodniki na Sveti gori naužili enkratnega razgleda, bodo po drugi strani sestopili do parkirišča. Pot, ki smo si jo izbrali, je namreč krožna, primerna za vsakogar. Predvidene so 4 ure hoje.

Arihova peč

Slovensko društvo Celovec v sodelovanju s Slovensko prosvetnim društvom Rož in Slovensko športno zvezo vabi na 37. zimski pohod "Arihova Peč". Letošnji pohod ob potekal v znamenju 70. obletnice pokola pod Ariovo pečjo. Pohodniki se bodo zbirali pri Polancu na Čemernici nad Šentjakobom v Rožu med 9.00 in 12.00 uro. Pohod vodi po označeni poti mimo partizanskega bunkeja do planinske koče SPD Celovec na Bleščeči planini (1084 m) in nazaj mimo Ressmannove lovske koče do Polanca.

 26.02.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti