Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.04.2003

Tomaž Jakofčič: V težkih kombiniranih smereh

Po končanem svetovnem prvenstvu se je Klemen Premrl (AO Tržič, Promontana) posvetil plezanju težkih, krajših in daljših kombiniranih smeri. V dolini Dunje v Italiji, sta z Aljažem Anderletom opremila in preplezala novo, tri raztežaje dolgo smer, New Hope. Najtežji, drugi raztežaj sta ocenila z M10+. V dolini Aoste je Premrl v "Hastonovi" jami preplezal smer Pyma M9+ nato pa se je odpravil v Aig du Tacul nad ledenikom Mer de Glace v pogorju Mt. Blanca in tam s soplezalcem preplezal smer Gulotte du Erik (Gabbarou '92, VI, A2, 650 m). Opravil je prvo prosto (AI6, M7) in prvo ponovitev smeri nasploh. Naletel je na nekaj resnih raztežajev z omejeno možnostjo nameščanja varovanja, sestopil pa je po smeri. Nekaj dni zatem je v dolini Cogne nad Aosto serijo zaključil z znanim slapom Rependance (II, 6, 220 m). Slap je prvi preplezal italijanski ledni "guru" G. C. Grassi in je tamkaj pomenil začetek modernega plezanja lednih slapov.

Dolge zimske smeri
Poleg obleganih zaledenelih slapov se je kar nekaj alpinistov lotilo daljših smeri v naših gorah. V eni največjih slovenskih sten, Loški steni, so Matej Mejovšek ter Tine in Anže Marenče (vsi AO Kranj) opravili dolgo pričakovano 1. ponovitev Kačje sline (Rijavec -Velikonja, 1982: V/III-IV, 75 st. 1000 m). Prvi ponavljalci so naleteli na resno plezanje, ocenjeno s IV+, 5+, M6 ter V v skali. Marenčeta sta plezanje primerjala s Sanjskim ozebnikom v Triglavu. Le tega sta v enem dnevu uspela preplezati zamejski Slovenec Roman Benet in Luka Vuerich. Na drugem koncu Jullijcev, v Stenarju, je bilo prav tako opravljenih nekaj dobrih ponovitev. Nekaj navez je ponovilo popularno smer Led s severa in Vahico, Matej Kovačič in Nina Kopčavar (oba AAO) pa sta se posvetila severni strani gore. Opravila sta prvi ponovitvi Severnega (IV, 4, 450 m) in Kavkinega slapu (IV, 4+, 6-, A0, 350 m). V obeh smereh, posebno pa v Kavkinem slapu sta naletela na dobre ledne razmere.

Občni zbor Matice
Planinsko društvo Ljubljana-Matica vabi člane in prijatelje društva na občni zbor, ki bo 15. t.m. ob 18. uri v dvorani Sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani. Po zboru bo prijateljsko srečanje.

Odprava na Manaslu
Pred nekaj dnevi je na pot odšla 8 članska odprava v Himalajo. Cilj odprave, ki jo vodi Aco Pepevnik je klasična smer na Manaslu, ki je s 8156 metri 7. najvišja gora na svetu. Odprava šteje osem članov, kateri so vsi po vrsti odlični alpinisti z bogatimi odpravarskimi izkušnjami. Poleg vodje so v odpravi še Milan Romih, Dušan Debelak, Dani Tič, Viki Mlinar, Blaž Navršnik, Španec Aritza Monasterio, do baznega tabor pa bo z njimi tudi hrvaški organizator alpinističnih odprav Darko Berljak. Odprava računa na ključne dneve v prvi polovici maja, domov pa se bodo štajerski alpinisti vrnili v drugi polovici maja. Trenutno v nepalski prestolnici urejajo potrebno dokumentacijo, kupujejo hrano in pakirajo tovore za nosače. Potek odprave je možno spremljati preko svetovnega spleta.

Športno plezanje
Klub zatišju novic iz športno plezalnih logov v zadnjih tednih, le ti ne mirujejo. Minulo soboto je Čeh Tomaž Mrazek opravil drugi vzpon v podaljšanem Sanjskem paru (9a), ki ga je prvi pred nekaj tedni preplezal Uroš Perko. Mrazek je oceno in s tem prvenstvo med slovenskimi športnimi smermi potrdil.

Idealni pogoji za plezanje v primorskih stenah so že pred tem prinesli nekaj dobrih vzponov v Mišji peči. Marko Lukič (Iglu, Citywall) je tik preden se je na poti pod Eiger, s srečnim koncem udeležil prometne nesreče pri Benetkah, na pogled uspel v Godlji (7c+), preplezal Milenium (8b+) ter ponovno stopil v 8c klub s smerjo Popolni mrk.

Luka Zazvonil (AO Kranj, Iglu, Samsara, Proloco, Foto Čebron) je v predelu imenovanem Hladilnik izenačil svoj najboljši vzpon s ponovitvijo smeri Konec Mira (8c/c+).

Vse višje, vse težje gre tudi Anže Štremfelj. Po "ogrevanju" v smeri Tretje tisočletje (8a) se je preselil na drugi konec Mišje peči in tam preplezal smer Lazuret (8b), ki se začne v Cortu in konča v smeri Za staro kolo in majhnega psa. Kmalu za tem je smer preplezal še enkrat in tokrat nadaljeval do smeri Sanjski par. Ocena se je spremenila v 8b+/c in ime v Mr. Big Hand. Na pogled je uspel tudi v bližnjem Rock'n rollu (7c/c+).

Preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti