Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polde Jak †

Jutro: Ljubljana, 11. marca
Iz kroga narodnih delavcev in ljubiteljev narave je iztrgala danes ob 18.30 smrt dragoceno žrtev.

Po hudi borbi je podlegel g. Polde Jak, vodja trgovine Mestne elektrarne.
Pokojni Polde se je rodil leta 1881. v Bohinjski Bistrici, v Mahrovi trgovski šoli se je izobrazil, potem pa je bil 14 let uslužbenec tvrdke A . Krisper, dokler ni vstopil v službo mestnega magistrata kot vodja trgovine Mestne elektrarne. Na tem mestu se je s svojo uslužnostjo in ljubeznivostjo priljubil vsem strankam. Pred nekaj leti je bil operiran na želodcu in je na videz okreval. Nenadoma pa ga je pred nekaj tedni bolezen spet napadla in zatekel se je v bolnišnico in naposled v Šlajmerjev dom. Od tam je gledal svoje ljubljene planine, ki jih je obiskoval ob vsakem svojem dopustu. Zadnje dneve svojega življenja je še rekel: »Še enkrat bi rad šel na kamniške vrhove, potem pa bi rad umrl.«
Ta želja se mu ni izpolnila. Vsa požrtvovalna prizadevanja zdravnikov mu niso mogla pomagati.

Polde Jak je bil tudi pevec, izvrsten drugi basist. Sodeloval je dolgo vrsto let v zborih Merkurja, Glasbene Matice in Ljubljanskega Zvona. Bil je tudi navdušen Sokol. Kot človek je bil izredna dobričina, v službi vesten in uslužen, v družbi zabaven, da ga znanci in prijatelji niso več drugače imenovali kakor »blaga duša«. Storiti komu kaj žalega, ni bil niti zmožen.

Pogreb blagega pokojnika bo v sredo o b 16. izpred mrtvaške veže drž. bolnice na pokopališče pri Sv. Križu. Blagi duši — blag spomin!

Jutro, 12. marec 1935

12.03.1935

dLib.si


Polde Jak †

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti