Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.02.2015

Prvenstvena v Loški steni in težke ponovitve

Po ne prav rodovitnem obdobju v naših gorah sta lepo vreme in solidne razmere le privabile plezalce v težke stene. Aktivnost v gorah je v preteklih dneh kar poskočila. Številni pristopi, turni smuki, vzponi v ledu in snegu ter kombiniranih smereh.

Spomin na Humarja v Loški steni

Stena, kjer so prvenstvene prava redkost in že ponovitev katere izmed obstoječih smeri pomeni popolno avanturo, je dobila novo, težko smer. V zahodni steni Votlega vrha sta jo 18. februarja preplezala Aleš Koželj in Matjaž Plemeniti. Razmere so jima šle precej na roko, kljub temu pa brez slabega varovanja in ostalih muh Loške stene ni šlo. Smer sta poimenovala Lajšta – Spominska smer Tomaža Humarja (V/5, M6+, 1000 m, 85º/70°). Lajšta je le nekaj dni za tem dobila nove goste. Prvo ponovitev sta 20. februarja opravila Anže Marenče in Matija Klanjšek.

Dobre ponovitve drugod

Tudi drugod po naših gorah se je precej dogajalo. V začetku tedna je Domen Kastelic sam preplezal Grapo med Šitami in Travnikom. V takratnih razmerah jo je ocenil s IV+, AI4, 550 m. V četrtek, 19. februarja jo je preplezal še Klemen Gerbec s soplezalcem. V petek, 20. februarja sta Matevž Mrak in Matej Mučič preplezala slikoviti Raz Jalovca.

V severni steni Velikega vrha v Kravankah je bila po dolgih desetih letih pozimi spet preplezana smer Strašilo. Smer je dosegla težave III+, 4, M6, 75/40-60°, 350 m. Osem napetih ur sta jo plezala Miha Zupan in Miha Zupin.

Novost v ledu

Na Jezerskem so Matej Arh ter brata Žan in Urh Karničar preplezali zanimivo novo smer. Po preplezani Vikijevi sveči so se podali pod ogledano linijo in brez večjih težav opravili z njo. Poimenovali so jo Češka15 (III, M4, WI3, 300 m).

V Tamarju so Matej Bizjak (AO Kamnik), Goran Turudić (AO Litija) in Zeno Murić (AO Jesenice) plezali redkeje obiskano smer v Visoki peči. Smer so ocenili WI4, 85/60-70°, 120 m. Informacij o prvih plezalcih zaenkrat še ni...>

Alpinistično plezalni večer

Planinska zveza Slovenija s Komisijo za alpinizem in Komisijo za športno plezanje vabi v sredo, 25. februarja, ob 16. uri v Cankarjev dom na slovesno razglasitev in podelitev priznanj najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2014. Več...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 

   
 

 

Utrinki iz Loške stene. Vir: AO Kranj

Češka15 Vir: AO Kranj

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti