Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odlični štruklji

Gorenjski Glas - Jelena Justin: Dobrča (1634 m) – Hrib, ki mnogim predstavlja vsakodnevni vzpon, za druge je vzpon na vrh že pravi podvig, ...

... za tretje pa izhod v sili v primeru slabega vremena oz. napovedanega slabega vremena za visokogorje.

Čokata dama, ki se v višave dviga med Kranjem in Jesenicami, je s svojim gozdnatim pobočjem dobro vidna iz vse doline. Od okoliških hribov jo ločijo doline Tržiške Bistrice, Mošenika in Drage. Res pa je tudi, da lepšega razgleda nad celo Gorenjsko in tudi delom Slovenije, kot je z Dobrče, ni nikjer. Pogosto ji rečejo tudi gorenjski balkon. Za njenim hrbtom se skriva Begunjščica, Vrtača, levo od nje je Stol, desno pa greben Košute. Od koče na Dobrči se vidi Polhograjsko hribovje, Ratitovec, Blegoš, Sorško polje, Jelovica, Mežaklja, Blejsko jezero s Triglavom v ozadju. Če je lepo vreme, se vidi celo Snežnik. Ja, danes bomo obiskali Dobrčo in Šentanski vrh.

Zapeljemo se skozi Kovor proti Bistrici pri Tržiču, kjer nadaljujemo – kot radi rečemo – pod gorami, proti Begunjam. Ko pridemo do vasi Brezje pri Tržiču, parkiramo na enem od parkirišč. Prvih nekaj metrov hodimo po cesti, nato se desno odcepi markirana pot mimo še enega parkirišča. Zavijemo levo in po kakšni minuti nas markacija usmeri desno. Nadaljujemo ob ograji. Pot postaja sem in tja precej strma, kmalu dosežemo skalnati teren, poraščen z borovci. Strmo se vzpnemo med skalami. Sledi pas gozda, kjer strmina ne popusti. Sčasoma se pot obrne bolj v levo in se vzpenja pod neizrazitim vrhom. Prečimo gozdno cesto in nadaljujemo na drugi strani strmo skozi gozd. Lepa, razgledna, skoraj grebenska pot, ki poteka skozi večinoma bukov gozd, nas pripelje do vzletišča za jadralne padalce na južnih pobočjih Dobrče. Desno se odcepi široka pot, ki pelje proti Lešanski in Bistriški planini, mi pa mimo klopi nadaljujemo naravnost v gozd, kjer se začnemo v okljukih strmo vzpenjati. Malce višje ponovno prečimo gozdno cesto in kmalu dosežemo razpotje, kjer se gre levo proti Koči na Dobrči, desno, mimo vikenda, pa direktno na Dobrčo. Strm vzpon se položi na travnati izravnavi, malce celo izgubimo na višini, ko se nam z leve strani priključi pot, ki na Dobrčo pelje od koče. Sledi še zadnji vzpon proti vrhu. Na vrhu imamo možnost, da se spustimo na severno stran in se v petih minutah povzpnemo še na Šentanski vrh, ki ponudi še lepši razgled na greben Begunjščice in greben Košute.

Z vrha sestopimo po isti poti do odcepa za Kočo na Dobrči; držimo se spodnje oz. desne poti. Strmo sestopimo do travnika, mimo lovske koče, nato pa se povzpnemo do planinske koče, kjer nam postrežejo z odlično hrano, predvsem pa ogromnimi porcijami.

Od koče sestopimo po grebenu proti Brezjam pri Tržiču, nato pa zavijemo levo proti travniškemu grabnu in se na drugi strani povzpnemo na prečno pot, ki nas v prečenju gozda pripelje do tistega vikenda, kjer smo prej zavili desno proti vrhu Dobrče. Tokrat gremo le mimo in začnemo strmo in hitro izgubljati na višini. Glede na to, da je zima, se prepričajmo, če je na poti kaj snega; v vsakem primeru pa svetujem, da imamo s seboj male derezice, saj je pot na Dobrčo izjemno obljudena, shojena ter posledično ledena in nevarna za zdrs. Srečno.

Nadmorska višina: 1634 m
Višinska razlika: 1000 m
Trajanje: 4 ure in 30 minut
Zahtevnost: 2 / 5

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti