Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Terglou na kičasti petek

Jaka Ortar: Začelo se je pravzaprav v četrtek zvečer, ko sva z Urbanovcem prikrempljala iz Krme na Kredarico.

Začelo se je pravzaprav v četrtek zvečer, ko sva z Urbanovcem prikrempljala iz Krme na Kredarico. Noč je bila tako jasna, suha in mirna, da naju je skoraj celo pot hladil mrzel pobočni veter, sneg je bil temu primerno pomrznjen. Bil je že petek, ko sva se v koči zavila v mrzle odeje in preždela nekaj ur do prvega jutranjega svita.

Razmere proti vrhu Triglava so bile dobre, glede na v splošnem majhno količino snega v visokogorju je pot izjemno dobro zasnežena, še posebej na grebenu je ogromno snega (glede na izmerjenih 170 cm na Kredarici). Očitno je decembra padlo precej mokrega snega, ki je primrznil tudi na bolj strmih odsekih in ki ga veter zato ni mogel odpihniti.

Uživala sva v jutranjem kiču in na Malem Triglavu dočakala toplino Sonca, ki pa ni veliko pomagala, saj sva na grebenu prišla na udar zmernega južnega vetra. Vidljivost je bila tokrat izjemna, tako daleč s Triglava še nisem videl - brez težav se je videlo Veliko Zeljarico (1622 m) daleč v BiH, ki je od Triglava oddaljena 284 kilometrov!

A žal je tako, da je treba prej ali slej v dolino. S Kredarice sva odsmučala še pred 11. uro dopoldne in razmere so bile obupno slabe, le na krajših odsekih se je dalo sproščeno vijugati po predvidljivem snegu, prevladovala pa je skorja, mestoma pa je bil sneg tudi že preveč ojužen in se je globoko (kolikor globoko pač letos gre - 0.5 m?) prediral.

Pod Prgarco je bil večinoma rodeo, snega je malo, paziti je treba na kamenje, ki se kaže na zdrsani poti. Rušje seveda še ni pokrito in tudi midva sva jo ubrala po smučini levo pod stene. Ok, smuči sicer nisva snela, ampak smučanje pa to ni bilo, snega je pač malo in redko je smuka s Kredarice tako slaba.

Letos smo očitno na ne samo na sončni, ampak tudi na suhi strani Alp. Ali pa je že lani padel ves letošnji sneg?

Celotna fotogalerija (Urbanovc & Orto) na Freeapproved.

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Terglou na kičasti petek"

Matej Kucler,

Decembra in januarja je tudi mene zvabilo tja gor, bile so odlične razmere, zelo rad grem na Triglav v takih razmerah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti