Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plazovi v Baški dolini

Slovenec  - Z Goriškega se nam piše: Po naših vrheh je silno veliko snega. Prejšnji teden je na ta sneg še močno deževalo in povsod so se trgali močni plazovi.

Posebno veliki plazovi so drli s Črne Prsti, v Stržiščah so ljudje s strahom pričakovali najhujšega. V gornjem delu vasi si niso par noči upali iti spat in mnogi so šli iz hiš. In res, prejšnji četrtek zjutraj pridrvi okoli 9. ure strašen plaz in popoldne okrog štirih zopet drugi, ki sta hišam sicer prizanesla, pač pa sta podrla in privlekla s seboj lep kos gozda, skal, proda in grmovja ter zasula in pokončala nad 150 metrov na široko vse obdelano polje dol do grape pod vasjo. Plaz je visok ponekod do 15 metrov.
Najstarejši ljudje ne pomnijo takega plazu in pravijo, da ni šel po tej poti še nikdar. Ubogi ljudje so res hudo prizadeti. Že nekaj let suša, toča in slaba letina, zdaj še vojska in plazovi in pokončana, opustošena polja.


Sneg v Bohinju - Družina pod razvalinami

Iz Češnjice v Bohinju, 20. februarja.
Toliko snega kot letos, Bohinjci še ne pomnimo. V spodnji dolini je tega nebodigatreba en malce manj, toda v zgornji dolini dobra dva metra. Ni čuda, da pod njegovo težo škripljejo podstrešja in se podirajo.
V veliki nevarnosti je bila v noči od 18. na 19. t. m. Frančiževa družina. Krog 9. ure se je pod težo snega podrla hiša in pokopala vso družino. Sosedi so slišali škripanje sosedovega poslopja ter šli gledat, kaj se godi. Ko so prišli na lice mesta, je bila vsa hiša podrta in prebivalci pokopani v podrti lastni hiši. Z največjim naporom so delali celo noč do 9. ure zjutraj ter tako rešili preplašeno družino zdravo.
Polomljenih je več kozolcev. Veliko sadnega drevja je polomljenega, posebno na Bistrici. Po planinah je visočina snega do štirih metrov. Kakor vse kaže, še ne bo prenehalo snežiti, ker polagoma še vedno pada. Stari ljudje trdijo, da bo letos še dosti snega, ker se med sneženjem tako pogostoma bliska. Da bi le ne bilo še kaj žrtev! Po planinah bo gotovo stisnjenih in pokončanih še veliko stanov vsled izredne teže. Povsod le škoda.

Slovenec, 24. februar 1915
 

24.02.1915

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti