Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žirija - Zlati cepin 2015

Med žiranti na letošnji prireditvi Piolet d'Or znova Andrej Štremfelj

Na tokratni 23. prireditvi za Zlati cepin - 2015, ki bo od 9. do 12. aprila, kot je že v navadi v Courmayeurju (Italija) in Chamonixu (Francija), bodo o priznanjih odločali naslednji znani alpinisti in alpinistka: 

 

Kazuki Amano, Japonska - predstavnik nove generacije japonskih alpinistov, ki pleza v alpskem slogu v velikih stenah po vsem svetu. Leta 2009 je prejel Piolet d'Or za težek vzpon na Calanques v Garhwalu v težkih pogojih. Amano soplezalci so tako imenovani Giri-Giri Boys: Fumikata Ichimura in Yusuke Sato.

 

Valerij Babanov, Rusija - zmagovalca dveh Piolet d'Or nam ni treba posebej predstavljati. Valerij je prisoten na mednarodnem prizorišču vrhunskega alpinizma od leta 1998 s solo prvenstvenim vzponom v zahodni steni Druja. Temu so sledili solo vzponi: Eldorado v Grandes Jorasses, Meru (2001), jugovzhodno rebro Nuptseja in severozahodni greben Jannuja. Toplina in energija, ki vejeta iz Valerija sta spremenila svet plezanja.

 

Hervé Barmasse, Italija – alpinist, ki je vse svoje življenje preživel v rodnem Valtournenchu ob vznožju Matterhorna. Najbolj aktiven v gorah pozimi in pri solo prvenstvenih. Čeprav je Herve zelo navezan na svojo domovino, je opravil nekaj izjemnih vzponov v Patagoniji (predvsem pozimi), v Karakorumu in na Kitajskem.

 

Stéphane Benoist, Francija – alpinist, ki je izstopil leta 2013, z vrhunskim vzponom čez južno steno Anapurne v navezi z Yannickom Grazianijem. Preplezal je številne zahtevne smeri v severni steni Grandes Jorasses (pozimi), Talay Sagar, Chomo-Lonzo, v južni steni Nuptseja.

 

Andy Houseman, Velika Britanija - s soplezalcem Nickom Bullockom sta opravila prvi vzponi na Chang Himal (6802 m), po smeri, ki je veljala za eno izmed najbolj tveganih in še nedotaknjenih linij v Himalaji – nominiranec Piolet d'Or v letu 2010. Ista naveza je bila v alpskem slogu uspešna na Denaliju v Slovaški direktni (2012).

 

Michael Kennedy, Združene države - predsednik žirije Piolet d'Or v letu 2012. Med njegovimi vzponi na Aljaski je Infinite Spur v letu1977 na Forakerju (5303 m), Shadow Wall v letu 1994 na Hunterju (4442 m). Pionirski vzpon v JZ steni Ama Dablam v zimskem času, sodeloval tudi pri drznem poskusu vzpona Látok I (7145 m, Karakorum), kjer jim je do vrha zmanjkalo še 100 metrov …

 

Ines Papert, Nemčija – po končani karieri profesionalne športnice je Ines splezala skalne smeri po vsem svetu, od težkih prostih ponovitev v Dolomitih in gorah Logana. Uspela je v novih smeri v severni steni Kwangde pozimi, Likhu-Chuli v regiji Khumbu in …

 

Raphael Slawinsky, Kanada – profesor na Univerzi v Calgaryju, je ljubitelj težkih zimskih vzponov v Skalnem gorovju. Dobitnik Piolets d'Or za vzpon na K6 West v letu 2013 z Ianom Welstedom.

 

Andrej Štremfelj, Slovenija – dobitnik Piolet d'Or 1991 za jugozahodno steno Kančendzenga v alpskem slogu z Markom Prezljem. Andrej je bil predsednik žirije Piolets d'Or v letu 2010 …

Andrej Štremfelj site:gore-ljudje.net

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti