Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko snežni plazovi grme z gora

Slovenec: Iz severnih alpskih krajev poročajo nove podrobnosti o velikih nesrečah, katere so povzročili snežni plazovi, ki te dni grme z visokih gora.

Včeraj smo poročali, da so plazovi zajeli na neki štajerski planini 60 smučarjev. Ti so se v ponedeljek zvečer vendarle srečno vrnili v dolino in pripovedovali, da so doživeli strašno noč. Velik snežni plaz je namreč zgrmel na planinsko kočo in udrl streho. Tudi okoli in okoli so vso noč grmeli plazovi.
V ponedeljek zvečer so v Avstriji morali ustaviti promet na takozvani ennstalski progi. Pomožni vlak, ki se je mudil na tej progi, da bi odstranil plazove, je bil sam zasut. Malo poprej je na isti progi s tira skočil osebni vlak, ker so bile tračnice preveč zledenele. Pri tej priliki so bile tri osebe močno ranjene. Mnogo gorskih vasi, skozi katere sicer vodi železnica ali široka prometna cesta, je popolnoma odrezanih od sveta.
Na progi Salzburg-Innsbruck je snežni plaz zasul vlak, v katerem so se vozili v šolo šolarji. Plaz je poškodoval lokomotivo in nekaj vagonov. Strojevodja in sprevodnik sta ranjena.
Državna cesta s Koroškega na Solnograško je vsa zasuta, ker se je pri kraju Werfen nanjo nasulo 10 snežnih plazov. Pri Sv. Krvi na Vel. Kleku je plaz zajel smučarja in ga odnesel s seboj. Boje se, da je mrtev. Na Salzburškem so plazovi zasuli dve kmetiji. Reševalno moštvo, ki je prihitelo na kraj nesreče, je hiše odkopalo. V hišah so našli vse domačine še žive. Mrtva sta pa dva domačina, katera sta se ob času nesreče mudila zunaj hiše. Plazovi so podrli hleve in ubil enega konja ,17 govedi in 22 ovac.

Snežni plazovi so letos tako veliki in jih je toliko, kakor ne pomnijo že dolga leta.
V ponedeljek zvečer je ogromen plaz snega in kamenja prinesel s seboj drevesa in velike skale ter zasul predmestje mesta Innsbruck. Eno hišo je popolnoma zasulo, druge pa poškodovalo. Ker groze novi plazovi, so vso dolino izpraznili.

Na prelazu Faschina je plaz odnesel gospodarsko poslopje nekega hotela.
Iz Monakovega poročajo, da tam pogrešajo dva smučarja, ki sta imela stražo v gorah. V kraju Sölden v Oetztalu je plaz odnesel celo kmetijo. Po poldrugournem napornem delu so reševalci srečno rešili tri domačine še žive. Živino in drobnico pa je plaz pobil. Pri Landecku se je vsul velik plaz v strugo reke Inn in jo zajezil. Bila je velika nevarnost, da bo nastala povodenj. K sreči je voda že čez tričetrt ure prekopala snežno goro in začela teči. Isti plaz je zasul tudi državno cesto. Mesto Hali je bilo brez električne luči, ker je plaz poškodoval vse naprave. Isto poročajo iz Landecka.
Na Bavarskem je v gorah izginila vojaška smučarska patrulja, katero so najbrž odnesli plazovi.

Slovenec, 8. februar 1935
 

08.02.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti