Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žrtve plazov in viharjev

Jutro: Orkan v Tirolskih in Bavarskih Alpah

Na Svečnico in v nedeljo je divjal v Tirolskih in Bavarskih Alpah silovit snežni orkan, ki je presenetil marsikaterega planinca na zimski turi. Tako so doživeli turisti v Plannerjevi koči pri Donnersbachu neprijetne ure.

V koči se je zaradi dveh praznikov zbralo kakšnih 40 planincev z Dunaja, Gradca in St. Poltna. Pridružilo se jim je še 20 vojakov, ki imajo v bližini Plannerjeve koče smučarski tečaj. Namesto pričakovanega veselja na dilcah pa so doživeli planinci veliko razočaranje. V petek je bilo vreme še mirno, čez noč pa se je ojužilo in z gorskih vrhov so začeli dreveti proti dolinam plazovi. V noči od sobote na nedeljo je dosegel orkan višek. Turisti niso mogli niti zatisniti očesa, kajti trušč je bil tolik, da so se tresli za življenje. Od noči do zore je zgrmelo mimo koče sedem ogromnih plazov. Zjutraj so turisti videli tudi njih učinek; veliki gozdni kompleksi pod Plannerjevo kočo so bili kakor izsekani, vsi dohodi pa zasuti s kamenjem in zaprti z drevesnimi debli. Edina tolažba planincev v teh neprijetnih urah je bila ta, da je imel oskrbnik v koči dovolj živil in kuriva. Tako nista ogrožala izletnikov vsaj lakota in mraz. V nedeljo zjutraj je skušala patrulja vojakov prebiti kordon plazov. Z velikimi mukami se je prebila do Donnersbacha, odkoder je obvestila svojce planincev, naj ne bodo v skrbeh za družinske člane, ki so pač ujetniki plazov, drugače pa na varnem. Ker se je medtem orkansko vreme v planinah uneslo, upajo, da bodo spravili turiste polagoma zopet v dolino brez nevarnosti za življenje. Noč od sobote na nedeljo pa bo gotovo vsem ostala v večnem spominu.

Odtrgana planinska koča
Kakor v Tirolskih, so imeli viharni koncert tudi v Bavarskih Alpah, in sicer ob istem času. Okoli 1. ure zjutraj je v noči od sobote na nedeljo vihar odtrgal Bernausko kočo pri Langriesu in jo odnesel kakšnih 100 m niže proti Hirschbachtalu. Masivna zgradba iz lesa se je pri tem razbila na tramove in deske. V koči je prenočevalo to noč osem smučarjev, ki so preživljali strašne trenutke. Orkan jih je zalotil v spanju. Najprej se je koča obrnila in jih pokopala pod seboj. Prestrašeni so se pobrali in planili v srajcah in bosi na prosto, da otmo vsaj golo življenje. Nesrečniki so se napotili proti Langriesu, toda medpotoma sta dva od osmih zmrznila. Ostali so prispeli na cilj sicer izčrpani, a vendar živi, oddati pa so jih morali kljub temu takoj v bolnišnico, ker so vsi potrebni zdravniške oskrbe.

Jutro, 7. februar 1935

06.02.1935

dLib.si


merkur-online.de - 02.02.2015
BERNAU-UNGLÜCK VOR 80 JAHREN
Der Tod kam in der Nacht
Lenggries - Das Unglück ist bis heute in Erinnerung: Am 2. Februar 1935 erfasste eine Lawine die Bernau-Hütte am Kampen, zwei Mitglieder des Tölzer Skiclubs starben später im Hirschbach.
Mit Ski im Gepäck stiegen acht Män

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti