Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Izlet k Triglavskem ledeniku

Slovenec: V sredo 2. svečana se je vršil drugi planinski ples, udeležilo se ga je nad 1300 oseb.

Že kmalu, še pred osmo uro prihajali so k Triglavskemu ledeniku prvi prišleci, najstrastneji in najbolj vztrajni turisti. Že od daleč jih je pozdravljala planinska koča, Turkova bajta pri Vratih. Že tu se je videl kos planinskega življenja in zbujal prijetne spomine na nekdanje letne pohode po slovenskih planincah. Od tod se je šlo med prijaznim smrečevjem skozi Vrata na prosto ravan k Triglavskem ledeniku.

Pogled na starega, snežno belega očeta Triglava, in druge znane vršace slovenskih planin, katere je zlatilo zahajajoče solnce, je bil krasen. Po skalnatih pečinah se je razlegalo veselo ukanje dohajajočih turistov in kmalu začelo se je po planini veselo vrvenje. Pozdravljalo jih je tudi veselo petje in ubrani glasovi »Društvene godbe«.
Videli smo narodno nošo skoro cele Slovenije. Videl si tu ob strani Gorenjca Blejčanko v narodni noši, ondi Belokranjca z Belokranjico, tu je šla ponosna Bošnjakinja, ondi čila Hrvatica. — Tužni Korotan je poslal brhko Ziljčanjko. — Kdo bi našteval celo pestro vrsto? — Bila je dalje cela vrsta deklet »iz ljubljanske okolice« v krasnih pečah. Iz Ljubljane same smo opazili veliko število znanih strastnih turistovk in turistov z običajnimi »ruksaki« in debelimi palicami.

Da ni manjkalo planinskega Janeza je umevno. Krasoto slovenskih planin je prišel občudovati pravi Anglež. Po celej dvorani so odmevale med pohodom slovenske pesni in glasno ukanje. Narodne dame so postregle utrujenim turistom z gorko in mrzlo pijačo in jedili v krasnih paviljonih. V ledenem kapniku se je točil nedavno prosluli pristni Heidsick in druga šampanjska vina. Pod pečinami so se dobivali celi šopki lepih planink in drugih planinskih rož. Za zabavo je skrbel »Zlatorog« — dvakratna izdaja. Kmalu je primanjkovalo prostora.

Drugi dan je bil marsikdo bolj truden, kakor če bi bil res lezel na Triglav, tudi zlatorog — nevarna zver — je marsikoga podrl.
Kosmati dohodek II plan. plesa znaša 7265 K 79 vin. Omenjati moramo še, da smo opazili tudi gorske vodnike Jakelja, Smerca in Urbasa. Glavni zaslužek pri slaščicah se je oddal nemškima tvrdkama Kirbisch inVoltmann. Menda bodeta pri kakem plesu nemških planincev dobili slovenski slaščičarski tvrdki toliko zaslužka. Potem bo pa res doseženo »sporazumljenje«.

Slovenec, 4. februarja 1905

04.02.1905

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti