Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.01.2015

Teranova, slapovi in novost

Nadaljevanje Damoklejevega meča

Led se nekje še vedno drži. Preplezani so bili slapovi pod Prisojnikom, kjer je vladala prava gneča. Preplezana sta bila Desni in Centralni slap. Plezalo se je tudi v dolini Plazje in pri severnih sosedih v Maltatalu ter Bad Gasteinu. 
V Plazju je bil obiskan Damoklejev meč. Smer sta prvič preplezala italijanska plezalca Tullio Ferluga in Sergio Serra leta 1981. Zaključila sta jo pod robom stene. Pred kratkim je smer dobila dva podaljška, ki se vlečeta do vrha stene. Preplezala sta ju Dejan Koren (AO Vipava) in Tine Andreašič (AS Ajdovščina). Prva smer na vrhu Damokleja zavije levo. Poimenovala sta jo Čira Čara (M8+, WI5+, 150 m). Druga smer na koncu Damokleja zavije desno in se imenuje Damoklejev srp (WI4+, do 80°, 170 m). Več...>

Poleg plezališč, orodjarjenja, turnega smučanja, hoje in redkega ledu se tu pa tam prepleza tudi kakšna dolga smer v gorah. Člana AK Vertikala sta 24. januarja plezala Severni raz Male Mojstrovke. Precejšje količine nepredelanega snega so jima precej popestrile vzpon. Teranova smer v Dolgem hrbtu v boljših zimah privablja trume plezalcev. Letos v skladu z razmerami ni velikega obiska, kljub temu pa je smer zadnje čase gostila nekaj navez. Količina snega in ledu je v njej precej manjša od običajne, z nekoliko truda pa je vseeno preplezljiva brez večjih težav.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 


V dolini Plazje. Vir: Dejan Koren

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti