Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pri Elici in Emilu Vehar

AR 1987/25 - Betka Galičič in Ksenija Lenarčič: Vsi alpinisti, ki zahajajo v Osp, ju poznajo. Njun dom je ob vikendih poln plezalcev, ki se ob koncu dneva zberejo na dvorišču.

Prisrčen primorski sprejem - večino nas že poznata po imenih - in odlično domače vino, to so razlogi, da se pri njiju počutimo kot doma. Bilo je po prvomajskih praznikih; med tednom je v gorah, zapadel nov sneg in tako se nas je kar nekaj zbralo ob koncu tedna v Ospu. Zvečer smo pri njiju na dvorišču pokušali vino in klepetali:

AR: Elica, povejte, kdaj so k vam začeli prihajati prvi plezalci?
Elica: V Osp so najprej prišli Tržačani leta 1978, ki so tudi preplezali prve smeri, nato so pričeli prihajati naši plezalci. Več ali manj so se vsi ustavili v tej hiši. V začetku so plaho spraševali za vodo in vino, kmalu pa smo si postali čisto domači. Sedaj se skoraj vsak konec tedna oglasi nekaj plezalcev iz vse Slovenije. Veliko jih prej pokliče po telefonu, sporočijo pozdrave in povprašajo za vreme.

AR: Kakšni pa so vajini vikendi spomladi in jeseni, ko je okoli hiše vse polno alpinistov?
Elica: Lepo mi je, ko je okoli mene toliko mladih ljudi. Delo pač ostane in počaka; tako sem se že navadila na to, da ga preložim na začetek naslednjega tedna. Zvečer pridete po vodo in vino, malo poklepetamo pa tudi zapojemo. Za to mizo so že kockali za imena novih smeri (Superhik in Hard rain). Nekaj vas že dobro poznam in zelo sem vesela, če komu uspe preplezati tisto kar si želi. Spominjam se, ko so za Silvestrovo 1984 plezali novo smer: Črnega vraga. Bila je huda zima in plezalci so prišli voščit Novo leto in se malo pogret. Namesto voščilnice so mi prinesli klin in skupaj smo praznovali; 3. januarja so nato novo smer preplezali do konca.

AR: Kakšen pa je vaš pogled na plezanje?
Elica: Plezanje je zame zelo lep šport. Tu poznam skoraj vse smeri po imenih in tudi točno vem, kje potekajo. Tako velikokrat gledam plezalce, kako plezajo in si mislim: sedaj je na najtežjem, sedaj mu gre za nohte, ali pa: sedaj je že v lažjem in bo kmalu na vrhu. Ines Božič me je povabila, da bi skupaj preplezali Medota, vendar so leta prevelika ovira. Vsi vaščani iz Ospa pa ne razumejo plezalcev. Veliko jih gleda na ta šport tako, da ga povezujejo z nesrečo. Vaščane tudi zelo moti puščanje smeti pod steno in na ploščadi pa hoja po vrtu pod Luknjo ...

AR: In nesreče, kako je z njimi?
Elica: Nekaj je bilo tudi nesreč. Vedno smo pomagali, nudili prvo pomoč in poklicali rešilca. Sama niti ne vem, koga poklicati ob primeru nesreče. Večinoma priskočijo na pomoč kar sami plezalci. Neko nedeljo zvečer mi je prišel eden od domačinov povedati, da sta v Stari smeri ostala dva plezalca. Poklicala sem Sreča Rehbergerja domov v Predvor kaj naj storim. Svetoval je naj počakam do jutra in stvar se je res srečno končala. Velikokrat smo že predlagali, da bi GRS pustila tukaj nekaj najnujnejše reševalne opreme, predvsem nosila.

AR: Najlepši dogodki?
Elica: Najbolj imam v spominu snemanje proste ponovitve smeri Goba. Tedi, Srečo, Ines, Janez in Ivo so tu zajtrkovali preden so odšli v steno. Tudi celotna snemalna ekipa je bila v gosteh pri nama. Na koncu so se vpisali v mojo spominsko knjigo in Emil Hrast je vzkliknil: »Tako se piše zgodovina!«. Od tedaj se tudi ostali plezalci vpisujete vanjo. Kaj naj še povem; najbolj sem vesela vseh razglednic in pozdravov, ki mi jih pošiljajo plezalci.

Pogovor je tekel še naprej o vsemogočem, a vsega se ne da napisati. Ko sva se naslednji dan poslovili nama je pokazala polno vrečko pozabljenih stvari; pri njej bodo na varnem počakale svoje lastnike. Ker pa sredi meseca maja najina sogovornica praznuje rojstni dan bi ji radi še enkrat zaželeli vse najboljše.

Pripombi dveh prisotnih plezalcev:
Jure: Ne vem ali pridem plezat ali pridem k Elici in hvala bogu dobro vino imajo tukaj.
Alpi: Elica je babica, ki ima največ otrok v Sloveniji

Betka Galičič in Ksenija Lenarčič
Alpinistični razgledi, št. 25


Za G-L priredil: Genadij Štupar


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti