Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tekmovanje Mladina in gore

Srečno tekmovalci!Idrijske novice: Januarja 2014 so na državnem tekmovanju Mladina in gore v Braslovčah zmagale idrijske Planinske muhe, zato je letošnje 26. tekmovanje gostila Idrija.

Obvezna oprema v gorah je tudi znanje

Planinska zveza Slovenije je najstarejše slovensko združenje društev, ki že 122 let prostovoljno povezuje ljudi in zagotavlja pogoje za planinstvo v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Je med najbolj množičnimi nevladnimi organizacijami in najbolj množična športna organizacija. Med njenimi osnovnimi nalogami je že vse od ustanovitve tudi skrb za izobraževanje udeležencev, še posebej izobraževanje mladih. Že leta 1956 je bila ustanovljena Mladinska komisija, ki skrbi za njihovo vzgojo in izobraževanje. Z različnimi akcijami za popularizacijo in kakovost planinstva skupaj z mladinskimi odseki v planinskih društvih, spodbuja delo mladih ter usposabljala strokovne kadre. Organizira planinske tabore, orientacijska tekmovanja, izobraževanja za mlade in delo z mladimi, spodbuja družabnosti ... In kje lažje preveriš svoje znanje kot na tekmovanju?

Zmagovalci 26. državnega tekmovanja Mladina in gore - Gorski petelini iz  OŠ Tržič, PD Tržič, z mentorjema, podpredsednikom PZS Romanom Ponebškom, načelnico MK PZS Barbaro Bajcer in koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh. (foto Manca Čujež)

Začetki tekmovanja Mladina in gore segajo v leto 1988, letošnje je bilo že 26. po vrsti. Osnovnošolci od šestega do devetega razreda tekmujejo v vedenju, veščinah in izkušnjah o gorah, reševanju, planinski opremi, zgodovini planinstva, o gorskem rastlinstvu in živalstvu in še mnogočem. Znanja pridobivajo v planinskih krožkih in med svojim udejstvovanjem v planinstvu. Na ta način tudi ohranjajo stik z naravo in planinskim svetom.
Na regijskem in v prvem delu državnega tekmovanja tekmovalci odgovarjajo na vprašanja v pisnih testih. V finalni del, ki v obliki kviza poteka pred občinstvom, se uvrsti od pet do devet najboljših ekip. Tekmovanje spremljajo tudi različni natečaji (likovni, glasbeni, fotografski, literarni) in posvet mentorjev planinskih skupin. Tekmovanja običajno obiščejo tudi znani gostje iz planinskega sveta (Viki Grošelj, Davo Karničar, Tomaž Humar, Maja Vidmar) ali priljubljene glasbene skupine. Udeleženci so imeli priložnost plezati po umetnih stenah, pri delu opazovati gorske reševalce, se igrati družabne igre, sodelovati v zabavnih kvizih, risati predstavitvene plakate, gledati filme ali hoditi na različne planinske ali orientacijske pohode. Najboljše tri tekmovalne ekipe so nagrajene s skupnim taborom v učnem središču v Bavšici z najboljšimi tremi ekipami Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja.
Razkrita skrita gostja prireditve - Marjeta Keršič Svetel - v pogovoru z voditeljem finalnega dela tekmovanja Blažem Lesnikom.(foto Manca Čujež)Vsakoletno državno tekmovanje gosti aktualna zmagovalna ekipa. In ker so lani v Braslovčah zmagale naše Planinske muhe, je letošnje 26. tekmovanje gostila Idrija. Soorganizatorji tekmovanja so še Mladinska komisija pri Planinski zvezi Slovenije, lokalno Planinsko društvo in Osnovna šola Idrija ter Zavod za šport RS Planica. Tekmovanje je potekalo v soboto, 10. januarja 2015, na idrijski osnovni šoli, z uradnim začetkom ob 10. uri. Sodelovalo je 27 ekip iz vse Slovenije, ki so bile najboljše na regijskih tekmovanjih 8. novembra 2014 v Kanalu, Šoštanju in Cerkljah ob Krki.

Pozdravni program dobrodošlice za vse tekmovalce, mentorje in goste, razigrano spleten s planinsko pesmijo, plesom in smešnimi prigodami, so soustvarili idrijski osnovno in srednješolci ter člani Mladinskega odseka PD Idrija. Prvi nas je na domoljubno lepoto naših gora spomnil Simon Čibej, ki je na harmoniki zaigral Oj Triglav moj dom. Dobrodošlico in dobre želje so izrekli domači župan Bojan Sever, ravnateljica šole Ivica Vončina, predsednik Planinskega društva Nace Breitenberger, podpredsednik PZS Roman Ponebšek in predsednik Meddruštvenega odbora PD Posočja Gregor Rupnik. Po knapovsko, v domačem narečju pa sta tekmovalcem zaželeli Srečno tudi načelnica MO PD Idrija Katarina Bončina in načelnica Mladinske komisije PZS Barbara Bajcer s prevodom v knjižno slovenščino. Gostje so prisluhnili nagrajeni himni Mladinskega odseka Idrija Z rokov roki, pevskemu zboru OŠ Idrija pod mentorstvom Beti Lampe in ob spremljavi Marine Bizjak ter triu Veseli muzikantje v sestavi Simon Čibej, Jernej Štremfelj in Gorazd Poltrini, ki so nam zaigrali par znanih planinskih napevov. p

Zadnje napotke za tekmovanje preden so se tekmovalci razdelili po učilnicah, je podala koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh. Pisne teste so štiričlanske skupine reševale šolsko uro. Poleg vprašanj iz planinskih tematik so letos odgovarjali tudi na vprašanja o zgodovini Idrije in njenega planinstva, ki jim je bilo podano v dodatnem gradivu, pripravljenim v domačem Planinskem društvu. Medtem so se na posvetu srečali mentorji in gostje. Priložnosti za izmenjavo mnenj in izkušenj tako širokega kroga prizadevnih, ki skrbijo za izobraževanje mladih v poznavanju narave, ni in res je ne gre zamuditi.

Po oddaji testov je komisija hitela s popravo, saj so vsi tekmovalci težko čakali na razplet. Čas do zaključnega dela so zapolnili s kosilom, z vodenim ogledom po mestnih zanimivostih in z obiskom turističnega rudnika. Ko so se vsi vrnili v šolo, jih je pred finalnim spopadom z dramsko igro prijetno razveselila igralska skupina vodnikov Mladinskega odseka Idrija. Vsi pa so nestrpno pričakovali razglasitev najboljših ekip, ki so se uvrstile v finalni del tekmovanja. Mesta na odru so si letos zaslužile ekipe: Nepredvidljivi iz Braslovč, Štrki iz Murske Sobote, Gorski petelini iz Tržiča, Upkače iz Puconc, G.U.M.A. iz Brda pri Domžalah, Krompirjev hribovc iz Šenčurja, Ščinkovci iz Domžal in domača skupina Idrski jegliči.
Živahni, kot se za mladino spodobi, finalni kviz, kjer je bilo poleg teoretičnega potrebno pokazati tudi praktično znanje iz orientacije in prve pomoči, je vodil znani glas Radia Ognjišče Blaž Lesnik. Nad potekom in strokovnostjo je budno bdela šestčlanska strokovna komisija. Polna modra dvorana je navdušeno navijala prav za vse tekmovalce. V prvem odmoru, ki so ga tekmovalci porabili za zajem nove sape, nas je obiskala letošnja skrita gostja Marjeta Keršič Svetel, ki jo vsi poznamo kot avtorico in voditeljica nenadkriljivih oddaj Gore in ljudje. Danes je predvsem naravovarstvenica. V pogovoru je poudarila, da so otroci rojeni raziskovalci, katerim so gore čudovita priložnost raziskovanja, zato jim jih naj predstavimo, da jih doživljajo z vsemi čuti, jih vzljubijo. Kar imaš rad, ne poškoduješ in ne uničuješ. Tudi sama se je odpravila na svoje prvo raziskovanje »divjine« že pri svojih treh letih, iz doline Vrat jo je mahnila kar proti Trenti. Strast samotarstva in ljubezni do gorske narave se jo drži še danes.
Preverjanje praktičnega znanja iz orientacije v finalnem delu državnega tekmovanja. (foto Manca Čujež)V drugem odmoru so razglasili zmagovalca likovnega natečaja o gorah, ujetih v idrijsko čipko. Najustvarjalnejše so bile tržiške Gorske zmajevke, Smrdljivi gojzarji iz Črnuč in domači Idrski jegliči. V tretjem odmoru pa so zaplesale plesalke, večkratne evropske in svetovne prvakinje Plesnega kluba Idrija.
Kdo bo zmagovalec in kateri kraj bo tekmovanje gostil drugo leto, je ostala uganka prav do zadnjega, desetega vprašanja. Napetost se je stopnjevala in na koncu, že skoraj v temi smo le dobili nove državne prvake. Tokratni zmagovalni pokal je šel v roke Gorskih petelinov iz Tržiča, kjer se vidimo na 27. državnem tekmovanju Mladina in gore naslednje leto. O drugem in tretjem mestu so odločali rezultati predhodnih pisanih testov, tako se je na drugo mesto uvrstila ekipa Krompirjev hribovc iz Šenčurja, na tretje pa domžalski Ščinkovci. Domača ekipa Idrski jegliči, v kateri so pod mentorstvom Marije Bončina in Naceta Breitenbergerja tekmovali Barbara Čibej, Andrej Erjavec, Klara Kavčič in Timotej Tušar, so osvojili imenitno četrto mesto. Pa še na uho: V dopoldanskem delu so bili pri reševanju testov najuspešnejši. Čestitke prav vsem!

Za nami je prijeten dan preživet v dobri planinski družbi, med prijatelji znanja in narave. Da je obvezna oprema, brez katere se ni odgovorno nameniti v gore, tudi znanje, so se prepričali še zadnji dvomljivci. Osnovnošolci si ga s pripravo na zahtevno tekmovanje pridobijo zvrhano mero. Vložen trud njih in njihovih mentorjev ter dosežki, so težko primerljivi z udejstvovanji v drugih športih. Največ pa velja to, da s skupnimi močmi tudi na ta način mladim pomagamo odpirati knjigo s preprostim naslovom NARAVA, jim damo možnost, da jo vzljubijo in z njo živijo, pravi njihov mentor in hkrati predsednik Planinskega društva Idrija, Nace Breitenberger.

Anka Vončina
Fotografije: Manca Čujež, Anka Vončina
 

 16.01.2015


Zmagovalna ekipa Gorskih petelinov iz Tržiča:
Daša Černilec, Ema Soklič, Matej Rozman in Marko
Zupan ter njihova mentorja Asja Štucin in Gorazd Černilec


Prireditveni prostor


Domača tekmovalna ekipa Idrijski jegliči:
Klara Kavčič,
Timotej Tušar, Barbara Čibej,
Andrej Erjavec in mentor Nace Breitenberger
.
Manjka le mentorica Marija Bončina.



Župan Bojan Sever je z nami! Skupaj z
načelnico MO Katarino Bončina in
predsednikom PD Idrija Nacetom Breitenberger.



Zborček Mladinskega odseka.

Zborček Mladinskega odseka.


Igralska skupina vodnikov MO.


Gostje so si ogledali mesto ...


... grad in


se spustili tudi v globine rudnika.

Kategorije:
Novosti MLA SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti