Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plaz vzel mladega 
zdravnika Alena

Slovenske novice - Boštjan Fon, Aleksander Brudar, Iztok Umer: Alena Mlekuža iz Bovca na smučanju v francoskih Alpah zasul sneg ...

Bovec, Izola, Ljubljana– Bovško kotlino je četrtkovo jutro prekrivala gosta koprena oblakov, ki kot da ne bi hotela spustiti sončnih pomežikov skozi. Domačine je zjutraj, veliko njih pa že zvečer, presenetila novica o tragičnem dogodku v Franciji. Izgubili so namreč 28-letnega Alena Mlekuža. »Zjutraj sem srečala njegovo sestro v trgovini, pogledali sva se, nato sem na njenem licu opazila solze. Nisem vedela, kaj se je zgodilo, pa me je objela in rekla, da njenega brata ni več,« je dejala družinska prijateljica: »Bil je srčen, res presrčen človek. Vedel je tudi, zakaj se je odločil za študij medicine.«

Nosunvalley [MOVIE] from Twisted Chick Production on Vimeo.

Igral tudi v kratkem filmu Osemindvajsetletni Alen Mlekuž je kot strasten gorski kolesar posnel tudi odličen promocijski film doline Soče z naslovom Nosunvalley, v katerem igra vlogo kolesarja. V kratkem, le štiri minute in pol dolgem filmu, lahko spremljamo, kako se Mlekuž z vrha gore vse do reke Soče s kolesom čez gozd in travnike spušča v dolino. Tam stopi s kolesa in z njim pešači po suhi strugi Soče, nato pa tik pred reko odloži kolo in se zazre v lepote pokrajine. Film so si lahko konec lanskega leta ogledali tudi obiskovalci bovškega festivala filmov o športu, avanturi in ekologiji BOFF.

Zjutraj se še ni dobro vedelo, kaj se je zgodilo: »Vedeli smo, da je bilo več fantov iz Bovca na smučanju v Franciji, pravijo, da so šli že večkrat na tako turo. Vemo, da ko ga je odneslo, so fantje šli takoj na pomoč, toda bilo je prepozno.« »Kako točno se je zgodilo, še nimamo vesti, z ambasado se dogovarjamo o podrobnostih, ki se bodo morale izvesti v naslednjih dnevih. O nesreči smo izvedeli včeraj, šesta ura je bila,« pove na svojem domu v Čezsoči sestra Vanja. »S prijatelji so se odpravili v soboto zjutraj, vrniti bi se morali v petek zvečer. Rad je smučal po znanih smučiščih, predvsem Kanin je imel rad. V tujino ni šel večkrat, doma je poleg klasičnega smučanja uganjal še turno smuko. Bil je adrenalinski brat, ukvarjal se je s kolesarstvom, smučanjem, raftingom. Zahajal je v gore, morda včasih kar brezglavo. Veliko si je upal, a je imel šolo in izkušnje in pričakovali smo, da se zaveda tega, kar se mu lahko zgodi. Do usodnega spusta v Franciji se mu ni nikoli nič zgodilo. Uporabljal je vso potrebno opremo, sploh pri turni smuki, v gorah in na raftanju.« Sestra pravi, da se Alenova družba predčasno vrača iz Francije in bo šele takrat od njih točno izvedela, kako je izgubila brata.

Več o podrobnostih nesreče nam je včeraj povedal tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik. Njihovi policijski kolegi iz Francije so jim sporočili, da se je tragedija zgodila na območju Vallée Blanche (Bela dolina) v občini Chamonix Mont Blanc na območju te najvišje evropske gore. »Šlo naj bi za klasičen spust, sicer na nezavarovanem in neoznačenem območju. Izkušenega slovenskega smučarja je odnesel plaz, ki se je utrgal na približno 2306 metrih višine,« je sporočil Božnik in dodal, da je 28­letnik smučal pred skupino, v kateri so bili štirje Slovenci in dva Šveda, in da ga je plaz odnesel približno 400 metrov proti dolini. »Drugih smučarjev plaz ni odnesel in so se varno vrnili v Chamonix. Kljub intervenciji pristojnih francoskih reševalnih in drugih služb je bilo žal za slovenskega smučarja prepozno in je pred njihovim prihodom na kraj dogodka umrl zaradi telesnih poškodb,« pove sogovornik.

Tik pred smrtjo za nečaka kupil smučke
Mlekuž je bil poleg kolesarstva, smučanja in raftanja (13 let je bil vodnik v bovškem klubu Soča rafting) znan tudi po tem, da je velik del življenja posvetil prav medicini. Bil je zdravnik v Izoli, specializacijo pa je na področju ortopedije opravljal v Valdoltri. »Ni imel dekleta, ni se hotel vezati, saj je živel polno življenje. Očeta sva izgubila, ko mu je bilo petnajst let. Spremenil se je, morda se je celo malce distanciral od vseh, tudi domačih, kot da bi se bal, da bi še koga izgubil. No, na koncu koncev pa smo mi izgubili njega,« nadaljuje njegova sestra, ki je bila mesec dni v Makedoniji, in tik preden je brat odšel v Francijo, sta se videla za četrt ure. »Rekel mi je, da je za mojega sina, svojega nečaka, kupil smučke in ga bo po vrnitvi učil smučati. To je edina stvar, ki je ni izpolnil v življenju.« Sestra še dodaja: »Vse je moralo biti popolno, tako v športu kot na fakulteti. Ni bil prevzeten, vendar je v dosego cilja dal vso svojo energijo. Če je menil, da je pri izpitu dobil prenizko oceno, da zna veliko več, je ponavljal izpit.«

Osemindvajsetletni Bovčan bo v lepem spominu ostal tudi sodelavcem in prijateljem start up podjetja Primarius, s katerim je sodeloval zadnje leto dni in pol. Direktor omenjenega podjetja Borut Kirn nam je povedal, da so bili, ko so izvedeli za Mlekuževo smrt, »čisto šokirani« in da še kar ne morejo verjeti, da Alena ni več. Nadaljuje, da je bil Mlekuž zelo v redu fant, da so ga bolniki imeli zelo radi in da so ga zelo spoštovali, saj jim je znal prisluhniti. Ljudje so mu lahko brez skrbi zaupali, kako so doživljali svojo bolezen in kako so si organizirali življenje potem, ko so zapustili bolnišnico. Sodeloval je pri pripravi različnih vsebin za izobraževanje bolnikov po njihovem odzpustu iz bolnišnice in jim tako poskušal olajšati življenje po prestanem zdravljenju. »Bil je zelo dober študent medicine in zelo proaktiven, tako da si je sam utiral pot naprej,« se Mlekuža spominja Kirn in dodaja, da je pripravljal še en podjetniški projekt.

Postal bi vrhunski ortoped
»Alena sem v službo sprejel pred poldrugim letom. V začetku je bil sobni zdravnik, zatem je začel opravljati specializacijo za ortopedskega kirurga. Takoj po prihodu v Valdoltro se je vključil v sredino. Bil je marljiv, delaven, dostopen, preprost in zabaven in bi zagotovo uspešno končal specializacijo, ki traja kar šest let. Osebje in bolniki so ga vzeli za svojega. Minuli petek smo bili zadnjič skupaj na srečanju združenja ortopedov Slovenije, kjer je izstopala njegova radoživost, zato me je zares močno pretresla novica o tragični nesreči, ki nam je iz rok iztrgala perspektivnega ortopeda,« nam je povedal direktor ortopedske bolnišnice Valdoltra Radoslav Marčan. Podobno ga je opisal tudi kirurg v izolski splošni bolnišnici Duiljo Peroša, ki je v Mlekužu videl bodočega vrhunskega ortopedskega kirurga.

V žalost se je ovilo tudi podjetje Soča rafting iz Bovca. »Že kot najstnik je bil navdušen nad adrenalinskimi športi in se je pred trinajstimi leti vključil kot član in vodnik v dejavnost našega podjetja. Na smuko v francoske Alpe so z njim konec tedna odšli še štirje Bovčani, ki so nam že v sredo zvečer sporočili vest o tragični nesreči Mlekuža,« je bil kratek Goran Kavs, direktor Soče raftinga.

23.01.2015

Alen Mlekuž ni bil samo strasten športnik, ampak tudi zelo predan zdravnik. Foto: Facebook

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti