Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrl je Paul Keller,

pastor in alpinistična ikona Briançona in Grenobla

Življenje tega izjemnega človeka je bilo tesno povezano z Briançonom, kamor se je redno vračal v svojo brunarico na Puy Saint Vincent.

Paul Keller, pastor in gorski vodnik, je umrl v sredo, 21. januarja 2015, v Grenoblu.

Rojen je bil leta 1926 v Gabonu, kjer je bil njegov oče pastor in misijonar. Teoloških študij je opravljal v Strasbourgu in postal pastor reformirane cerkve (1951-1962) v Briançonu in Grenoblu do leta 1972.

Medtem ko je izvrševal svojo dušno službo v Queyrasu, Freissinièresu in Argentieru, je postal gorski vodnik in avtor številnih novih smeri v stenah Ecrinsa. Kasneje je sodeloval pri znamenitih francoskih odpravah v Himalaji: vzpon na Muztagh Tower (7284 m) in še bolj slavni prvi vzpon na Jannu (7773 m) leta 1962. Postal je predsednik Zveze vodnikov Haute Montagne (1976-1979) in profesor teologije na fakulteti v Montpellierju (1973-1990). Svojo okoljsko zavednost je izvrševal kot član upravnega odbora narodnega parka Ecrins.
Njegov zadnji javni nastop je bil v Briançonu, ob predstavitvi njegove knjige La montagne oubliée, ki jo je predstavil na shodu lednih plezalcev v Argentieru leta 2005 ...

Spominska maša bo potekala v ponedeljek v ekumenskem centru Svetega Marka na 6. aveniji Malherbe v Grenoblu, ob 15. uri ... 3 Alpes


Planinski vestnik 1963/3, Razgled po svetu - Tine Orel: TRIUMF NA JANNU imenujejo Francozi svoj lanski uspeh v Himalaji. Lucien Devies, predsednik FFM (Federation Frangaise de la Montagne) je napisal uvodni članek v La Montagne et Alpinisme 1962/63, v katerem poudarja avantgardno vlogo francoskih alpinistov v himalaistiki.

Po Annapurni in Makaluju so tudi v Himalaji začeli iskati težavnost zaradi težavnosti in tako je prišlo do uspeha v Tour Mustagh, ta pa je obrnil oči francoskih alpinistov k Jannuju l. 1957.

Prvi je bil na delu Guido Magnone, za njim l. 1959 Jean Franco, ki je prišel 300 m pod vrh. Teh 300 m je pomenilo problem, pred kakršnim doslej še ni stala nobena himalajska ekspedicija. Desetorica najboljših francoskih plezalcev, 30 izbranih šerp, »zadnji krik« najboljše opreme, in še to in ono je pomagalo, da so triumf doživeli v l. 1962. 26. aprila so Lionel Terray, Jean Ravier in Wangdhi prišli 150 m pod vrh, pa so zaradi defekta pri kisikovih aparatih odstopili. 27. aprila so od tu nadaljevali Paul Keller, Rene Desmaison, Robert Paragot in Gyalzen Mičung.

Začeli so ob polšestih zjutraj, na vrh prišli ob polpetih popoldne, v tabor VI so se vrnili ob poldesetih zvečer ob svitu električnih svetilk. 28. aprila so dosegle vrh še ostale naveze in to v 4 urah, ker so si pomagale s klini in vrvmi prve trojice. Le Maurice Lenoir ni bil na vrhu, bil je bolan v baznem taborišču.

Devies s ponosom kaže na to dejstvo, da je prišla na vrh vsa ekspedicija, francoska prednost že od Makaluja sem. Porabili so preko 3000 m fiksne vrvi. Tehnične težave so bile izredne, posebno med taborom III in Tete de la Dentelle. Po sijajnih slikah, ki so jih objavili, jim moramo pritrditi. Devies hvali oba protagonista Terraya in Kellerja, dalje srečno izbiro ekipe, ki so jo sestavljali stari in mladi asi ter se med seboj odlično razumeli, izvrstni šerpe, občutek za kolektiv, ki je predvsem omogočil koordinirano delo in hitrost.

Od l. 1950 je francoski alpinizem v 14 letih dajal himalaistiki nove impulze v materialu, v taktiki, ciljih, ki so si jih izbrali in dosegli. Devies trdi, da so pri »zavzemanju« Himalaje Francozi igrali zato bistveno vlogo. Pokazali so smisel za skupnost, čeprav iz dežele, ki je najbolj individualistična, v športu, ki je najbolj individualističen, redek zgled vztrajnosti in soglasja.

Paul Keller, vodič in pastir, pionir himalaizma na višjem nivoju v letih 1950, nas spomni: »Alpinist je tisti, ki zna združiti tehnično kompetenco z zavedanjem o tveganju in ljubeznijo do gore, ki je rojena iz domačnosti in spoštovanja.« Nikakor ne ceni tistih himalaistov, ki so goro izkoristili za dosego njihovih strasti, na samo goro pa pri tem popolnoma pozabili ... Časi požiralcev vrhov

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti