Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Buddhabrot (WI5, 330 m)

Igor Radovič: 8. in 9. januarja letos so bili v zgornjem delu Seebachtala preplezani trije novi slapovi.

Ko mi je Aleš poslal slike in skice slapov sem se v trenutku odločil, da moramo takoj na prizorišče dogajanja. Pridružil se nama je še Andrej iz AK Ravne in včeraj smo opravili ponovitev najvišjega izmed njih. Za plezanje smo porabili dobre tri ure. Ali je slap kdo ponovil že pred nami, ne vemo. Pa to tudi ni pomembno. Važno je, da smo uživali in se imeli lepo.

Poleg Buddhabrota sta bila preplezana še Alles in Buddha (WI5, 140 m) in Thorn der Gotter (WI5+, 155 m). Vsi trije slapovi so dobro narejeni, prav tako tudi stari dobri Knuspertraum (WI4, 120 m). Dostopa je za slabi dve uri. S prvih dveh slapov sestopiš z abalakovi, v tretjem pa uporabiš najprej drevo, nato abalakova. Po sneženju je na tem področju velika nevarnost plazov.

Ostali slapovi v Seebachtalu niso ravno navdušujoči. Solidno sta narejena Freiwild in Bavaria Blu, v Luggebachu po videnem manjka prvi raztežaj, Doppellutscher je povezan, vendar je led mestoma tanek, drugi slapovi pa trenutno niso narejeni in jim še kar dosti manjka.

Med plezanjem je Aleš dobil na čelado kar zajeten kos ledu, tako da mu je počila notranja obloga, meni pa je led presekal ustnico in opraskal brado. Nehal sem se spraševati, zakaj se to vedno naredi ravno meni.

Navdušeni, ker smo našli dober led smo se proti avtu vračali že v mraku in temi. Iztekal se je res imeniten dan.

Na fotografijah so vsi štirje slapovi. V Buddhabrotu se vidi le spodnji, lažji del.

Igor Radovič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti