Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Več uspeha - več mrtvih

Trije raziskovalci iz ZDA in Francije so analizirali podatke o usodah alpinističnih odprav v Himalaji in jih primerjali s podatki o strukturi družbe v državah, iz katerih prihajajo udeleženci odprav.

Eric Anicih, Roderick Swaab in Adam Galinsky so ugotovili, da plezalci iz držav, v katerih je kultura jasno izražena s hierarhijami, na odpravah pogosteje dosežejo vrh, je pa tudi dosti bolj verjetno, da umrejo. V študiji so bili obdelani podatki s 5104 himalajskih odprav, ki se jih je udeležilo skupaj 30 625 plezalcev iz 56 držav.

Prvo dejstvo je mogoče razložiti z bolj učinkovitim usklajevanjem znotraj skupine, katere člani so podrejeni vodji. Drugo dejstvo je mogoče pojasniti s tem, da se je v mnogih primerih, ko člani skupine z nižjim statusom niso mogli izraziti svojega stališča, napaka vodstva pokazala za usodno. Oba vzroka se izkazujeta le na odpravah z več udeleženci.

Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Proceedings of National Academy of Sciences ... Phys.org - Bob Yirka: Researchers find mountain climbers from hierarchical societies have more success and more deaths


Nedvomno se bo našel kdo, ki bo raziskavo prebral in jo znal prikazati tudi na zgodovini slovenskih (jugoslovanskih) odprav v Himalajo, ki so prehodile dolgo pot od skupinskih do samostojnih (solo), od uspehov do neuspehov, mrtvih, vse skozi spremembe v družbi … HIM | VTG
 

Foto: Primož Blaha

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave
Značke:
novosti TUJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti